Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Fietsen blijft ‘in’: 3 procent meer fietsenwinkels en 3 procent meer verkochte fietsen vorig jaar

De afgelopen tien jaar zijn er in ons land 100 fietsenwinkels bijgekomen. Eind 2015 waren er 928, dat zijn er 3 procent meer dan in 2014 en 12 procent meer dan in 2005. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. “Zo’n stevige toename doet zich in weinig andere sectoren voor, maar is op zich logisch. Fietsen is meer dan ooit ‘in’ en ook de verkoop van fietsen blijft jaar na jaar toenemen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Daar zit de elektrische fiets voor een groot stuk tussen: nagenoeg één derde van alle in 2015 verkochte fietsen werden elektrisch aangedreven. Ook de plooifietsen, die vaak gebruikt worden door pendelaars, zitten in de lift: zij waren vorig jaar goed voor 2 procent van alle verkochte fietsen.

Weinig sectoren kenden de afgelopen jaren een even sterke groei als de fietsenwinkels. Op 10 jaar tijd kwamen er maar liefst 100 bij in ons land. Eind vorig jaar waren er in totaal 928 fietsenwinkels in België, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. 10 jaar eerder, in 2005, bestonden er nog maar 829 fietsenwinkels. Op 10 jaar is het aantal fietsenwinkels met andere woorden met 12 procent toegenomen. Ook ten opzichte van 2014 (toen er 904 zaken in de sector actief waren) nam het aantal fietsenhandelaars toe, meer bepaald met 3 procent. Die toename is opvallend, want tussen 2005 en 2009 nam het aantal fietsenwinkels nog licht af, van 829 in 2005 naar 819 in 2009.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Fietsen is dan ook pas de laatste jaren echt opnieuw hip geworden. Slimme ondernemers spelen op die trend in en starten een fietsenzaak op, terwijl fietsenwinkels hun assortiment ook steeds meer uitbreiden en zich, naast fietsen, ook op allerlei accessoires, toebehoren en kleding richten. Meer en meer fietsers willen een kwaliteitsvolle fiets en een goede begeleiding en adviesverlening bij hun keuze. Daarvoor kunnen ze enkel bij een speciaalzaak terecht.”

Ook de verkoop van fietsen zit al jaren in de lift. Vorig jaar steeg de fietsenverkoop met 3 procent, maar des te opvallender was dat de meest verkochte fietsen elektrische fietsen waren. Zij waren goed voor 31 procent van alle verkochte fietsen en deden het daarmee net iets beter dan de klassieke stadsfiets, die 30 procent van de volledige fietsenverkoop vertegenwoordigt. Ook de plooifiets wint overigens aan populariteit: vorig jaar vertegenwoordigde dat type fiets 2 procent van alle verkochte fietsen.

Ook om naar het werk te pendelen, wordt de fiets eveneens frequenter bovengehaald. Uit de laatste BELDAM (Belgian Daily Mobility)-studie blijkt dat 17 procent van alle verplaatsingen die mensen maken tussen hun thuis en hun werk of school per fiets gebeurt. Woon-werkverplaatsingen met de eigen fiets kunnen met een fiscaal en sociaal vrijgestelde vergoeding van 0,22 euro per werkelijk afgelegde kilometer vergoed worden. Behalve een fietsvergoeding kan de werkgever een belastingvrije bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Die bedrijfsfietsen worden ook steeds populairder. Dat is eveneens een goede zaak voor werknemer én werkgever, want die laatste kan de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets, toebehoren (helm, slot, fluovest, …) en onderhoudskosten fiscaal aftrekken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer