Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Federale regering moet sociaal akkoord doordrukken en proefperiode opnieuw invoeren

NSZ vindt het bijzonder teleurstellend dat de achterban van de vakbonden ACV en ABVV het akkoord over de herinvoering van een proefperiode bij aanwerving naar de prullenmand verwijzen. Vanuit de zelfstandigen en de kmo’s is er een bijzonder grote vraag naar het herinvoeren van de proefperiode. Zij begrijpen echt niet waarom de opzeg voor iemand die pas in dienst is nu verdubbeld is tegenover vroeger toen de proeftijd nog bestond. “Daarom roepen we de federale regering op om dit sociaal akkoord dat op tafel ligt toch door te drukken”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ beschouwde de afschaffing van de proefperiode altijd al als een grote stommiteit. En dat zowel voor werknemers, omdat er zonder proefperiode meer gekozen wordt voor tijdelijke en interimcontracten, als voor werkgevers. Een onderneming die nu iemand die pas aangeworven is wil ontslaan, moet rekening houden met een opzeg van minimum twee weken. Toen de proefperiode van zes maanden nog bestond, bedroeg die opzeg maximaal één week. Daarom was de ondernemersorganisatie dan ook tevreden met het sociaal akkoord dat op tafel lag. Dat akkoord voorzag in de herinvoering van de proefperiode door de opzeg in de eerste twee maanden te halveren tot één week.

Voor zelfstandigen en kmo’s blijft het een absolute prioriteit om van die proefperiode zo snel mogelijk opnieuw een feit te maken. De proefperiode laat werkgevers immers toe om de vaardigheden en de geschiktheid van een nieuwe medewerker uit te testen en flexibel op te treden wanneer de aanwerving geen succes blijkt te zijn. Daarom dringt NSZ er bij de federale regering op aan om dit sociaal akkoord dat of tafel ligt goed te keuren en dat ondanks het ‘njet’ van de vakbondsachterbannen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer