Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Federale begrotingscontrole: teleurstellend dat verlaging vennootschapsbelasting en uitbreiding flexi-jobs op de lange baan geschoven worden

Het goede nieuws is volgens NSZ dat er met de begrotingscontrole van de regering Michel geen nieuwe belastingverhogingen en geen nieuwe besparingen gepaard gaan. Daar zorgen vooral de inspanningen van de werkgevers voor die heel wat nieuwe banen hebben gecreëerd. “Het is dan ook bijzonder teleurstellend dat er geen akkoord werd bereikt over de verlaging van de vennootschapsbelasting en de uitbreiding van de flexi-jobs”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Beide maatregelen zullen ondernemend België nochtans een krachtige boost geven.” De ondernemersorganisatie zal dan ook nauwgezet toezien of beide maatregelen er snel komen.

Dankzij de grote jobcreatie in de privésector bleek deze federale begrotingscontrole niet al te moeilijk. Positief is dat er geen nieuwe belastingen en belastingverhogingen voorzien worden en dat er ook niet bijkomend bespaard wordt, zodat de consumptie niet verder wordt aangetast.

Volgens NSZ is het evenwel onbegrijpelijk dat deze centrumrechtse regering nog steeds geen akkoord heeft gevonden over een noodzakelijke verlaging van de vennootschapsbelasting. Dat uitstel is nefast voor de economie, omdat de huidige hoge vennootschapsbelasting (33,99 procent) een rem is op investeringen. Driekwart van de vennootschappen zal pas meer investeren (o.a. in personeel, machines en uitbreiding) eens de vennootschapsbelasting verlaagd is naar 20 à 25 procent, zo bleek uit een onderzoek dat de ondernemersorganisatie eind vorig jaar voerde en waaraan 940 zaakvoerders van vennootschappen hebben deelgenomen. De terugverdieneffecten van deze belastingverlaging zullen met andere woorden bijzonder groot zijn.

Dat ook de al lang beloofde uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren naar de Griekse kalender wordt verwezen, betreurt NSZ al evenzeer. Een uitbreiding naar bijvoorbeeld de kleinhandel mag echt niet meer lang op zich laten wachten omdat die sector nu veel moeilijker tijdelijke medewerkers vindt. Dankzij de flexi-jobs is het immers financieel veel voordeliger om in de horeca te werken.

NSZ zal bij deze centrumrechtse regering blijven ijveren voor een substantieel lagere vennootschapsbelasting en de uitbreiding van flexi-jobs, maar zal ook waakzaam zijn dat de ondernemingen bij de volgende begrotingsronde niet het kind van de rekening worden. Dat zou best mogelijk zijn bij de responsabilisering van langdurig zieke werknemers, een maatregel die  nog steeds op de regeringstafel ligt. Daarbij gaan plannen op om ondernemingen gedurende 6 maanden ziekte van hun werknemers 10 procent van de bijdrage te laten betalen. Voor micro-ondernemingen en kleine kmo’s is dat onmogelijk. Daarom zal NSZ er op toezien dat kmo’s tot en met 50 voltijdse werknemers geen bijdrage moeten betalen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer