Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Eindelijk een volwaardig statuut student-ondernemer vanaf 2017

NSZ is tevreden dat er vanaf 1 januari 2017 een volwaardig statuut komt voor student-ondernemers. De ondernemersorganisatie was hier al lang vragende partij voor. Student-ondernemers met jaarlijkse inkomsten onder 6505 euro zullen geen sociale bijdragen moeten betalen, waardoor ze ongeveer gelijkgeschakeld worden met jobstudenten. “Eindelijk”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.  “Dit volwaardig statuut zal meer jongeren aanmoedigen om nog tijdens hun studies voor het ondernemerschap te kiezen. Dat is ook nodig in ons land.”

Op dit moment hebben een aantal hogescholen en universiteiten in ons land een speciaal statuut gecreëerd voor wie studies combineert met een eigen onderneming. Zeker nu steeds meer jonge mensen hun onderneming oprichten en daarbij met de nieuwste technologieën aan de slag gaan, is dat een slimme zet. Bovendien zorgt minister van Middenstand Willy Borsus (MR) nu, onder meer na advies hierover door NSZ, dat student-ondernemers op 1 januari 2017 een volwaardig statuut krijgen.

Door dat volwaardig statuut worden enkele belangrijke sociale belemmeringen weggenomen, zodat studenten alle kansen krijgen om nog tijdens hun studies hun ondernemerschap ten volle te ontplooien. Vandaag de dag mogen student-ondernemers slechts 1439,42 euro per jaar verdienen (= de beroepsinkomsten die een zelfstandige in bijberoep mag hebben om geen sociale bijdragen te moeten betalen)  om geen sociale bijdragen te hoeven betalen, terwijl jobstudenten per jaar ruim 7350 euro mogen verdienen zonder sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen. Daarom is het uitstekend dat student-ondernemers met jaarlijkse inkomsten onder 6505 euro vanaf 1 januari 2017 geen sociale bijdragen meer moeten betalen en hun rechten kunnen behouden op het vlak van gezondheidszorg. Daarmee wordt een speelveld gecreëerd dat ongeveer gelijk is tussen het regime van jobstudent en dat van student-ondernemer.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer