Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Eerste eindejaarkoopzondag: 1/3de handelaars vindt geen extra helpende handen

Vandaag vindt de eerste, officiële koopzondag van deze eindejaarperiode plaats. In nagenoeg alle steden volgen er nog op 17 en 24 december, terwijl in de meeste steden ook op zondag 31 december handelaars kunnen beslissen om hun deuren te openen. Extra personeel vinden om een handje te helpen tijdens zo’n doorgaans erg drukke koopzondag blijkt voor 31 procent van de handelaars die extra hulp inschakelen op zulke momenten echter zeer moeilijk te zijn, zo blijkt uit een bevraging van NSZ waaraan 663 handelaars hebben deelgenomen. Vermits twee koopzondagen vallen op resp. kerst- en oudejaarsavond verloopt die zoektocht naar tijdelijk helpende handen dit jaar nog moeilijker dan andere jaren. “We verwachten wel dat de flexi-jobs, die in de horeca een groot succes zijn en vanaf volgend jaar ook in de handel aangewend kunnen worden, hier verandering in zullen brengen, maar dat helpt de handelaars dit jaar natuurlijk nog niet”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Vandaag, zondag 10 december, vindt de eerste, officiële eindejaarkoopzondag plaats. En in de meeste steden volgen er nog twee op zondag 17 december en zondag 24 december. De meeste winkels zullen ook open zijn op zondag 31 december, maar in de meeste steden zal die zondag niet meer gepromoot worden als een volwaardige koopzondag. Hoewel NSZ verwacht dat de drukste koopzondag volgende week (zondag 17 december) zal plaatsvinden, zal nu zondag ook al in het teken staan van de pakjesjacht.

Handelaars schakelen tijdens dergelijke koopzondagen graag één of meerdere paren extra helpende handen in om te zorgen voor een snelle dienstverlening. Alleen blijkt dat nagenoeg een derde van de handelaars (31 procent meer bepaald) het dit jaar moeilijk vindt om zulke tijdelijke medewerkers te vinden. Dat is meer dan de voorbije jaren, en zeker voor de koopzondagen van 24 en 31 december lijkt het haast onbegonnen werk. Dat die twee zondagen samenvallen met kerstavond en nieuwjaarsavond speelt een belangrijke rol. Het is niet evident om iemand te vinden voor extra hulp wanneer beide feestavonden op zondagavond vallen.

Bijkomend nadeel voor de handel: de flexi-jobs die tot eind dit jaar enkel mogelijk zijn in de horeca. Wie een cent willen bijverdienen, zal sneller opteren voor een flexi-job in de horeca omdat het nettoloon gelijk is aan het brutoloon bij een flexi-job dan enkele uren bij de slagerij of bakkerij om de hoek bij te klussen. Daardoor houden zo’n tijdelijke krachten meer geld over. Vooral voedingswinkels, waarvan de meerderheid open zal zijn op 24 en 31 december, hebben het daardoor moeilijk om extra, tijdelijke krachten te vinden. Dat euvel voor de handelssector valt in 2018 weg omdat flexi-jobs in allerhande winkels dan ook mogelijk worden. “Handelaars zullen die flexi-jobs door het jaar heen goed kunnen gebruiken, maar zeker ook tijdens piekmomenten, zoals de eindejaarkoopzondagen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer