Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Doorsneewinkeldief is twintiger die op dinsdag tussen 17 en 18 uur aan de slag gaat

Doorsneewinkeldief is twintiger die op dinsdag tussen 17 en 18 uur aan de slag gaat

Handelaars die een winkeldief op heterdaad willen betrappen, doen dat het best door uit te kijken voor twintigers die op een dinsdag tussen 17 en 18u hun zaak betreden. Dat blijkt uit een profiel voor winkeldieven dat NSZ uittekende op basis van cijfers van Preventie & Veiligheid. Hoewel het aantal winkeldiefstallen daalt volgens de federale politie (-4 procent in 2015) en Preventie & Veiligheid (-6 procent), blijft het een prangend probleem voor heel wat handelaars. Het werkelijk aantal winkeldiefstallen ligt immers 30 keer hoger omdat heel wat winkeldieven niet op heterdaad betrapt worden of omdat handelaars dergelijke zaken niet of niet altijd aangeven omdat er doorgaans geen passende sanctie aan wordt gegeven. “Het snelrecht voor winkeldiefstal in alle provincie dat enkele jaren nog met veel lawaai werd aangekondigd, blijft jammer genoeg een grotendeels lege doos”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast.

Zowel bij de federale politie als bij de vzw Preventie & Veiligheid daalt het aantal winkeldiefstallen voor het tweede jaar op rij. Toch blijft het aantal betrappingen nog steeds hoog liggen, zowel bij de federale politie (20.877 feiten in 2015) als bij Preventie & Veiligheid (14.040 vaststellingen in 2015). Wat sowieso vaststaat, is dat het reëel aantal winkeldiefstallen veel hoger ligt, uit studies blijkt zelfs dat er in werkelijkheid dertig keer zoveel winkeldiefstallen worden gepleegd dan aangegeven. In de meeste gevallen is de winkeldief al met de buit gaan lopen en wordt de diefstal een pak later vastgesteld. Zelden zal een handelaar in zo’n geval een aangifte doen bij de politie. En zelfs wanneer de dief op heterdaad betrapt is, is zo’n aangifte lang geen evidentie. Dat komt vooral omdat handelaars alle vertrouwen in een verdere bestraffing van de winkeldief kwijt zijn.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “De vorige federale regering kondigde met het nodige tromgeroffel aan dat er snelrechtkamers zouden komen in alle provincies om onder meer winkeldiefstal te bestraffen. Die snelrechtkamers zijn nu bijna drie jaar geleden van start gegaan, maar kunnen op het vlak van winkeldiefstal absoluut geen impressionant ‘track record’ voorleggen. Een kordate aanpak zal de aangiftebereidheid van de handelaars de hoogte in doen gaan.”

Ondertussen moet ook het profiel van de doorsneewinkeldief bijgesteld worden. Nog te veel handelaars gaan ervan uit dat vooral tieners in hun winkel stelen en sommigen beperken zelfs de toegang van het aantal jongeren, maar in de praktijk blijkt dat twintigers de meeste winkeldiefstallen plegen. Zij zijn verantwoordelijk voor nagenoeg een kwart (24 procent meer bepaald) van alle winkeldiefstallen, gevolgd door de dertigers die 23 procent van alle winkeldiefstallen voor hun rekening nemen en veertigers die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van deze criminele feiten. Jongeren tot en met 19 jaar zijn ‘slechts’ goed voor 15 procent van de winkeldiefstallen. Wie de neiging heeft om enkel jongeren goed in de gaten te houden of hen de toegang te beperken, zou dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

Uit analyse van het aantal winkeldiefstallen blijkt verder dat de meeste feiten op een dinsdag gepleegd worden, op de voet gevolgd door een maandag en woensdag. Opvallend: een zaterdag valt het minst in trek bij winkeldieven (een zondag uiteraard niet meegerekend omdat dan heel weinig winkels open zijn). Tijdens de dag zelf slaan de meeste winkeldieven hun slag tussen 17 en 18 uur vlak na het werk en tussen 16 en 17 uur vlak na de school. Ook het middaguur blijf een favoriet tijdstip om toe te slaan als winkeldief. Tot slot wordt er het meest gestolen tijdens de maand december, gevolgd door de maanden maart, februari, januari en oktober. Weinig verwonderlijk gaat het hier om donkere maanden waardoor het voor winkeldieven gemakkelijker is om te vluchten eens ze de winkel verlaten hebben.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer