Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Doktersbriefje afschaffen zet deur voor misbruik wagenwijd open

Er kan voor NSZ geen sprake van zijn om het doktersbriefje af te schaffen wanneer een werknemer gedurende twee of drie dagen afwezig is door ziekte. Een aantal organisaties uit de gezondheidssector stelt nochtans voor om dat te doen. Ook al zullen de meeste werknemers daar doorgaans correct mee omspringen, zet het afschaffen van het doktersattest de deur helemaal open voor wie daar misbruik van wil maken. Nu zowel bedienden als arbeiders als gevolg van het eenheidsstatuut ook hun eerste dag ziekte uitbetaald krijgen, is het al helemaal onzinnig om dat idee door te voeren. Zo lang een werkgever een gewaarborgd loon moet betalen bij ziekte is het volgens NSZ trouwens de plicht van de werknemer om zijn afwezigheid wegens ziekte objectief te kunnen verantwoorden.

Een aantal spelers uit de gezondheidssector, zoals de christelijke en socialistische mutualiteiten, de huisartsenvereniging Domus Medica en professoren, pleit ervoor om het doktersbriefje af te voeren wanneer een werknemer twee à drie dagen afwezig is van het werk als gevolg van een stevige verkoudheid of buikgriep en andere ziektes die tamelijk eenvoudig zelf verzorgd kunnen worden. NSZ vindt dat absoluut geen goed idee.

Thuisblijven zonder dat te moeten verantwoorden door een doktersattest is een heel gevaarlijke boodschap, meent de ondernemersorganisatie, zeker nu ook de carensdag bij arbeiders is afgeschaft. Zij krijgen sinds 1 januari 2014 en de invoering van het eenheidsstatuut ook hun eerste ziektedag uitbetaald, terwijl die daarvoor voor eigen rekening van de arbeider zelf was. Een werkgever betaalt wanneer zijn werknemer ziek is tijdens de eerste maand ziekte een gewaarborgd loon. In ruil daarvoor is het volgens NSZ niet meer dan normaal dat de werknemer zijn afwezigheid door ziekte op een objectieve manier via een doktersattest kan aantonen.

Indien werknemers geen doktersattest meer moeten voorleggen voor banale ziektes, dan is het hek van de dam. Het ziekteverzuim zal dan nog meer stijgen. Zeker voor kleine ondernemingen is absenteïsme een prangend probleem en dat probleem zal alleen maar groter worden door het doktersattest voor één of meerdere dagen af te schaffen. Wie echt ziek is verdient alle steun, maar wie wil bekomen van een drukke uitspatting of gewoon een paar dagen vrij wil nemen onder het mom van ziekte zal dat dan kunnen doen zonder enig bewijs te hoeven leveren. De deur voor misbruiken wordt zo wagenwijd opengezet.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer