Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Digitale ecocheques zorgen voor administratieve bemoeilijking en zijn nadelig voor kleinhandel

Digitale ecocheques zorgen voor administratieve bemoeilijking en zijn nadelig voor kleinhandel

Vanaf 1 januari 2016 zijn betalingen met elektronische ecocheques mogelijk, ook al blijft tegelijkertijd de papieren variant geldig en is het zelfs mogelijk om te opteren voor een gemengd systeem. NSZ is geen voorstander van de elektronische variant van de ecocheque omwille van de administratieve rompslomp en de extra kosten. Heel wat kleinhandelszaken beschikken immers nog niet over een betaalterminal en zullen, gezien de recente strapatsen bij Worldline, ook niet meteen geneigd zijn om op korte termijn zo’n terminal aan te schaffen. NSZ is en blijft er voorstander van om zowel maaltijd- als ecocheque af te schaffen en de tegenwaarde hiervan te storen als netto vergoeding op de rekening van de werknemer.

De federale regering zorgt vanaf 1 januari 2016 voor de introductie van de elektronische ecocheque, maar maakt er tegelijkertijd een zootje van door ook de papieren ecocheque in het leven te houden en de keuze te laten voor een gemengd systeem. De handelaar heeft echter geen keuze indien hij geen klanten wil verliezen. Dan moet hij zowel papieren als elektronische ecocheques aanvaarden, maar dat zorgt voor administratieve bemoeilijking en brengt extra kosten met zich mee, waardoor handelaars zullen nagaan of het sop de kool waard is.

Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block worden vier op de tien ecocheques uitgegeven bij kleine handelaars en is deze switch naar digitale ecocheques goed nieuws voor hen. Minister De Block vergeet dan wel dat een substantieel deel van de kleinhandelaars nog steeds geen betaalterminal heeft omdat elektronische betalingen hen nog steeds te veel kosten. Gezien de recente, zware problemen bij Worldline zijn handelaars nu al helemaal niet meer happig om kaartbetalingen toe te laten in hun zaak.

NSZ is al een hele tijd fervent voorstander van de schrapping van de maaltijd- en ecocheque, zowel in zijn papieren als digitale variant, en in ruil daarvoor de tegenwaarde van dergelijke cheques te boeken als een netto vergoeding op de loonbrief. Werknemers en werkgevers moeten hierop dan geen extra sociale zekerheidsbijdragen betalen en hoeven dus resp. geen eurocent minder te verdienen en uit te geven.

Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ: “Het blijft een mysterie waarom zoveel politici mordicus achter de maaltijd- en ecocheque blijven staan. De enige partijen die daar beter van worden, zijn immers de uitgiftebedrijven, maar ondertussen belast men er wel ettelijke duizenden werkgevers en handelaars mee.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer