Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Derde recordjaar op rij qua aantal nieuwe bedrijven

Tussen 1 januari en 19 december 2016 werden er in ons land 95.627 ondernemingen opgericht. Dat zijn er 2 procent meer dan in heel 2015, zo geeft een analyse van NSZ op basis van cijfers van Roularta Business Information aan. Het handelsinformatiekantoor weet dat er in totaal in 2016 nog zo’n 3000 starters zullen bijkomen. In dat geval neemt het aantal starters zelfs met 5 procent toe ten opzichte van vorig jaar, dat nochtans al een recordjaar was op het vlak van bedrijfscreaties. “Starters hebben zich duidelijk niet laten afschrikken door de aanhoudende terreurdreiging”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, tevreden vast. “De relatief gunstige economische conjunctuur en een aantal ondernemingsgezinde regeringsmaatregelen zorgden voor een ideale voedingsbodem voor starters.”

2015 was een recordjaar qua aantal starters, maar 2016 doet nog beter, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van Roularta Business Information. Tussen 1 januari en 19 december 2016 zagen immers 95.627 ondernemingen het levenslicht, dat zijn er 2 procent meer dan in heel 2015, toen 93.722 bedrijven gecreëerd werden. Bovendien verwacht handelsinformatieleverancier Roularta Business Information dat er in totaal dit jaar nog zo’n 3000 starters zullen bijkomen, wat het totaal aantal bedrijfscreaties op zo’n 98.600 zou brengen, 5 procent meer dan in 2015 met andere woorden. Het aantal starters neemt toe in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en daalt heel licht in Wallonië, zo blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2016. Toch is het zo goed als zeker dat er ook in Wallonië dit jaar meer ondernemingen zullen worden opgericht.

2016 is qua aantal starters het derde recordjaar op rij. Nochtans was 2016 niet altijd een even evident jaar voor bepaalde sectoren. Zo kregen de horeca, de handel en de toeristische industrie rake klappen na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. Maar bovenal zorgde de vrij goede economische conjunctuur ervoor dat opnieuw erg veel mensen beslisten om met een eigen zaak van start te gaan. Er is opnieuw durf en moed aanwezig om voor het ondernemerschap te kiezen. “Bovendien voelen ondernemers en ondernemers in spe zich ook voor het eerst sinds lang toch voor een stuk gesteund door het beleid”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Een aantal maatregelen, zoals de goedkopere eerste zes aanwervingen, de verlaagde sociale bijdragen of de tax shelter voor investeringen in start ups, moedigen ondernemen echt aan.”

Wat 2017 betreft op het vlak van startende ondernemingen is het nog een beetje koffiedik kijken. Internationale factoren, zoals de Brexit of de aanstelling van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, kunnen al dan niet een bepalende rol spelen, maar dat is op dit moment moeilijk te beoordelen. Op nationaal vlak ziet het er goed uit. Een aantal maatregelen die begin 2017 ingaan, zoals de goedkopere derde tot zesde aanwerving, de verlenging van het moederschapsverlof voor vrouwelijke zelfstandigen van 8 naar 12 weken, de invoering van het overbruggingsrecht als een soort werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen die moeten stoppen om economische redenen en de oprichting van het statuut student-ondernemer, stimuleren het ondernemerschap nog verder.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer