Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Criminaliteitscijfers: cybercriminelen en malafide claims verdienen hardere juridische aanpak

Hoewel de criminaliteitscijfers voor 2015 nog verder gedaald zijn, vindt NSZ het verontrustend dat cybercriminaliteit vorig jaar met 12 procent is toegenomen. Ook heel wat ondernemers laten zich nog steeds vangen door phishing, ransom ware en andere malafide claims via het internet. NSZ vindt het dan ook  positief dat cybercriminaliteit de komende drie jaar een belangrijk speerpunt wordt voor de federale politie, maar vraagt dat de parketten harder optreden tegen malafide ronselaars en andere criminelen die via het internet hun prooi benaderen.

Sinds het begin van de metingen in 2000 werden er vorig jaar nog nooit zo weinig criminele feiten geregistreerd in ons land. Opvallend is wel de stevige opmars (+12,4 procent) van internetfraude. Vooral kleinere ondernemingen, die doorgaans niet de middelen of de kennis hebben om hun IT-infrastructuur adequaat te beveiligen, zijn kwetsbaar voor lekken, virussen, phishing, ransomware (waarbij de computer door criminelen geblokkeerd wordt en enkel vrijgegeven in ruil voor een fiks bedrag) en andere vormen van cybercriminaliteit, weet NSZ. Cybercriminaliteit is voor hen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show, maar die dreiging wordt stevig onderschat. De ondernemersorganisatie is dan ook tevreden dat de bestrijding van cybercriminaliteit een prominent speerpunt wordt de komende jaren.

NSZ pleit tegelijkertijd voor een harde juridische aanpak voor zulke malafide spelers. Zeker malafide reclameronselaars en bedrijvengidsen ontspringen nu veel te vaak de dans. De ondernemersorganisatie legt nu telkens bij de FOD Economie een klacht neer tegen zulke malafide bedrijven in de hoop dat er een proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. En vaak gebeurt dat ook. Maar daarna, op niveau van de parketten, gebeurt er vaak niets meer. NSZ verwacht vooral een resoluter optreden van Justitie tegen zulke malafide bedrijven. De parketten moeten tonen dat het hen menens is met zulke ronselaars. Dat is tot nu toe jammer genoeg niet het geval. Slechts enkele malafide ronselaars werden effectief strafrechtelijk veroordeeld in ons land. Er is een krachtiger signaal nodig. Al te vaak blijkt dat de parketten dit soort van economische fraude niet prioritair behandelen. Dat is bijzonder jammer.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer