Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Controles FOD Volksgezondheid: zijn jongeren dan niet zelf verantwoordelijk voor de aankoop van tabak en alcohol?

Controles FOD Volksgezondheid: zijn jongeren dan niet zelf verantwoordelijk voor de aankoop van tabak en alcohol?

De FOD Volksgezondheid werft een aantal jonge medewerkers aan die controles moeten verrichten op de verkoop van tabak en alcohol aan minderjarige jongeren. Die controleurs zullen onder meer nagaan of kranten- en nachtwinkels geen tabaksproducten en alcoholische dranken verkopen aan minderjarigen. Handelaars die dat toch doen, riskeren een sanctie. De jongeren zelf gaan vrijuit. Die situatie vindt NSZ onbegrijpelijk. Het zijn in de eerste plaats toch de jongeren zelf die verantwoordelijk zijn voor dergelijke aankopen en bovendien is het voor een handelaar niet altijd evident om te zien of iemand 16 of 18 is. Een handelaar is immers geen politieagent die te pas en te onpas een identiteitskaart kan opvragen.

Er komen opnieuw een aantal jonge controleurs bij de FOD Volksgezondheid bij. Zij moeten specifiek nagaan of er geen alcohol en tabak verkocht wordt aan minderjarigen. Kop van jut bij deze controles is weer maar eens de handelaar, terwijl een minderjarige die pakweg een pakje sigaretten aankoopt vrijuit gaat. Logisch is dat niet, vindt NSZ. Het is in de eerste plaats toch de jongere zelf die de overtreding begaat en pas in tweede instantie de handelaar.

Tenzij die handelaar systematisch aan ieder jong uitziend persoon de identiteitskaart vraagt, vallen zulke aankopen niet uit te sluiten. Heel wat jongeren zien er immers ouder uit dan ze daadwerkelijk zijn. Toch kan men van een handelaar moeilijk verwachten dat hij zich opstelt als een politieagent en dat hij nauwgezet alle identiteitskaarten opvraagt. Dat is zijn taak eenvoudigweg niet. NSZ blijft het vreemd vinden dat jongeren, maar ook hun ouders, in deze hele problematiek onvermeld blijven. Het is natuurlijk gemakkelijk om alle verantwoordelijkheid bij de handelaar te leggen, terwijl de kern van het probleem zich duidelijk bij de jongere zelf bevindt. Tenslotte is het de minderjarige zelf die alcohol of tabak wil aanschaffen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer