Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Communieverkoop barst veel te vroeg los: negatief voor handelaar én consument

Communieverkoop barst veel te vroeg los: negatief voor handelaar én consument

De winterkoopjes staan voor de deur. Dan lijkt het niet meteen het moment om al communiekleding aan te kopen. En toch biedt 45 procent van de kinderkledingwinkels nu al communiesetjes aan, weliswaar niet van harte, maar om mee te doen aan de commerciële wedren tussen winkels onderling. Nochtans zou 2/3 van die winkels pas vanaf de tweede helft van januari of zelfs pas vanaf februari van start willen gaan met de communieverkoop, zo blijkt uit onderzoek van NSZ bij 202 kinderkledingwinkels. “Logisch, want die vroege verkoop tast de winter- en soldenverkoop ernstig aan”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie zat eerder dit jaar al samen met leveranciers en winkels om afspraken te maken voor een latere levering, maar niet alle winkels zitten op dezelfde golflengte: sommigen sporen leveranciers aan om toch vroeger te leveren.

Communiekleding verkopen tijdens de winter en zelfs tijdens de solden, op zich lijkt het vreemd. En toch is de maand januari voor 85 procent van de kinderkledingwinkels veruit de drukste maand wat de verkoop van communiesetjes betreft. Meer nog, de hoofdmoot start tussen kerst en nieuw al met de verkoop ervan, ook al is die collectie nu nog verre van volledig: gemiddeld hebben de kinderkledingwinkels op dit moment 58 procent van al hun communiebestellingen in hun bezit. Ouders van communicantjes zouden er dus ook beter aan doen om nog even te wachten met de aankoop van communiekledij, want het aanbod is nu verre van volledig.

69 procent van de winkels zou pas tijdens de tweede helft van januari of de eerste helft van februari met de communieverkoop willen starten. Alleen lukt dat niet omdat de leveranciers al ruim voor de kerstvakantie communiekleding aanleveren, ook al is die collectie dus verre van compleet. Voor de winkels zit er dan niets anders op dan die kledingstukken uit te hangen. “Eigenlijk ontstaat er zo een commerciële wedren om toch maar als eerste winkel communiekledij te kunnen aanbieden, ook al vindt 95 procent van de winkels dat uitermate vervelend”, zegt NSZ-voorzitter Mattheeuws.

NSZ is eerder dit jaar op vraag van de sector als bemiddelaar opgetreden tussen de leveranciers en de kinderkledingwinkels. Bedoeling daarvan was om met leveranciers af te spreken dat ze hun collecties niet begin december, maar een paar dagen voor kerstmis zouden leveren. Op termijn kon dan zelfs nog voor een latere leveringsdatum gekozen worden. “Alleen kunnen en willen we handelaars en kledingmerken niet dwingen om die deadlines te respecteren. Er bestaat zoiets als vrijheid van ondernemen. Gevolg daarvan is dat een aantal winkels, vaak op vraag van ouders van communicanten, leveranciers vraagt om toch vroeger te leveren. Het is dan niet verwonderlijk dat de bal dan helemaal aan het rollen gaat in de sector”, aldus Mattheeuws.

Nochtans doet zo’n vroege levering en verkoop de sector veel meer kwaad dan goed. 69 procent van de winkels in kinderkledij geeft immers aan dat die vroege start ten koste gaat van de reguliere winterverkoop van kinderkleding, terwijl driekwart zegt dat het vroeg aanleveren en verkopen negatief is voor de soldenverkoop. “Ideaal gezien worden alle kinderkledingwinkels vlak voor kerst aangeleverd en beginnen ze pas met de verkoop van communiekledij na de grote soldenrush, dus vanaf de tweede helft van januari”, besluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Daar zouden alle partijen baat bij hebben, ook de ouders van communicanten die dan uit een volledig aanbod kunnen uitkiezen.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer