Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Caterpillar: 33 Vlaamse ondernemingen getroffen en Vlaamse regering doet niks

33 Vlaamse kmo’s zijn toeleveranciers van het in Gosselies gevestigde Caterpillar dat begin september aankondigde de deuren te sluiten. En vermoedelijk zijn het er nog een pak meer, klinkt het bij NSZ, want het gaat hier om 33 kmo’s die zich al gemeld hebben of gedetecteerd werden. 40 procent van alle getroffen toeleveranciers zou sowieso in Vlaanderen gevestigd zijn. “En toch doet de Vlaamse regering niets voor deze getroffen bedrijven, wellicht omdat die er onterecht van uitgaat dat Caterpillar een puur Waals probleem is”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het verschil met de aanpak van de Waalse regering is in ieder geval gigantisch.”

Begin september raakte bekend dat machinebouwer Caterpillar haar Belgische vestiging in Gosselies, nabij Charleroi, ging sluiten. Daardoor verdwijnen niet alleen 2200 directe banen bij Caterpillar zelf, maar riskeren ook 3000 mensen die werken bij één van de vele toeleveranciers hun baan kwijt te raken. Wat in dit hele verhaal vergeten werd, is dat ook Vlaamse kmo’s geraakt worden door deze sluiting. Tot nu toe werden er al 33 ondernemingen, die gevestigd zijn in Vlaanderen, geïdentificeerd als toeleverancier van Caterpillar. In totaal zou 40 procent van alle getroffen toeleveranciers in Vlaanderen gevestigd zijn.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “In die zin is het vreemd dat de Vlaamse regering zelf nog geen démarches heeft ondernomen om die bedrijven te ondersteunen, zoals de Waalse regering dat uitvoerig doet voor de Waalse toeleveranciers van Caterpillar. Het is niet omdat de machinebouwer in Henegouwen gevestigd is dat Vlaamse ondernemingen geen klappen dreigen te krijgen door de sluiting. Er is niet meteen een grootschalig SALK-plan nodig, zoals in Limburg na de sluiting van Ford Genk, maar ondersteuning lijkt ons wel aan de orde.”

De Vlaamse regering hoeft daarvoor zelfs het warm water niet uit te vinden, maar kan gerust leentjebuur spelen bij de Waalse regering. Daar heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) meteen een task force opgezet met onder meer de bevoegde ministers van Economie (Jean-Claude Marcourt, PS) en van Werk (Eliane Tillieux, PS), arbeidsbemiddelaar Forem, investeringsfonds Sogepa en de patronale organisaties, waaronder NSZ. Die task force legt de nadruk op de toeleveranciers en wil getroffen bedrijven helpen op financieel vlak en personeelsvlak.

Volgens NSZ moet die oefening ook gemaakt worden bij de getroffen Vlaamse kmo’s. Er moet op zijn minst in kaart gebracht worden of die 33 ondernemingen schade lijden door het wegvallen van een belangrijke klant als Caterpillar en, indien dat zo is, hoe er financieel of op het vlak van personeel kan ingegrepen worden. NSZ wil in dit verhaal met andere woorden ook VDAB en Participatiemaatschappij Vlaanderen betrekken, al blijft de regie voor de Vlaamse regering.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer