Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Cashlimiet: nood aan Europese harmonisering

Cashlimiet: nood aan Europese harmonisering

Uit onderzoek van de economische inspectie blijkt dat het aantal inbreuken op cashbetalingen bij tabak- en goudhandelaars significant gedaald is. De overgrote meerderheid van de gecontroleerde tabaks- en goudhandelaars hield zich aan de cashbeperking, zo meldt de FOD Economie.  Sinds 1 januari 2014 is het voor handelaars immers verboden om een product met een prijskaartje dat hoger ligt dan 3000 euro cash te laten betalen. Die beleidskeuze doet heel wat sectoren serieus pijn, te meer omdat in de buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg de cashlimiet nog steeds op 15.000 euro ligt. Dat moet ook in ons land opnieuw het geval worden, eist NSZ, dat ook pleit voor een harmonisering van de cashbeperking op Europees niveau.

De inbreuken op het verbod op cashbetalingen boven de 3000 euro zijn stevig gedaald bij de tabak- en goudhandelaars, zo meldt de FOD Economie na een algemeen onderzoek van de economische inspectie. De drempel waaronder cashbetalingen toegestaan worden, is sinds 1 januari 2014 nog verder verlaagd naar 3000 euro. “Bovendien zijn de inbreuken bij tabakswinkels het gevolg van het feit dat handelaars hun leveranciers in cash betalen omdat ze nu eenmaal veel cash in handen krijgen via de tabakstoeristen uit het buitenland. Aangezien het niet veilig is om veel cash in de zaak te bewaren, begrijpen we dat de tabakswinkels er hun leveranciers mee betalen. Daar is geen kwaad opzet mee gemoeid”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ heeft al eerder aangekaart dat de huidige cashdrempel het overleven van een pak ondernemingen uit bepaalde sectoren (o.a. verkoop tweedehandswagens, juweliers, meubelwinkels,…) bedreigt. Wie nu pakweg een tweedehandsauto wil kopen, waarvoor meer dan 3000 euro wordt gevraagd, en die betaling cash wil uitvoeren, zal naar één van onze buurlanden trekken, waar de limieten hoger liggen. Komt er nog bij dat dat de handelaar door die lage cashdrempel veel vaker dan vroeger zijn product moet afstaan vooraleer de betaling heeft plaatsgevonden. De overschrijving of de betaling gebeurt immers nadat de levering van producten heeft plaatsgevonden. Dat verhoogt het aantal wanbetalingen nog meer. Want de overschrijving blijkt achteraf niet altijd inbaar te zijn of de klant belooft te betalen, maar doet dat uiteindelijk niet.

In onze buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg ligt de cashlimiet op 15.000 euro. Daarom vraagt NSZ nogmaals aan de federale regering om de cashdrempel opnieuw op te trekken naar 15.000 euro. Op die manier kunnen onze handelaars opnieuw de concurrentie aangaan met gelijkaardige ondernemingen in deze buurlanden. Ideaal gezien wordt trouwens in heel Europa trouwens dezelfde cashdrempel gehanteerd.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer