Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Camerabeelden van winkeldiefstallen moeten ook verspreid kunnen worden via sociale media

De ministerraad heeft beslist dat camerabeelden van bewakingscamera’s ook op schermen in de winkel zelf mogen worden afgespeeld. Een goede beslissing, maar NSZ wil nog een heel stuk verder gaan in de strijd tegen winkeldiefstal, inbraak en vernieling. “Wanneer camerabeelden duidelijk zijn, er buiten de verdachte geen andere personen herkenbaar zijn en er aangifte is gedaan bij de politie, moeten handelaars beelden van diefstal, inbraak of vernieling kunnen verspreiden via hun sociale mediakanalen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie kaartte dit voorstel al aan bij de federale regering.

De ministerraad keurde vandaag de nieuwe camerawetgeving goed. Binnenkort zullen winkels beelden van bewakingscamera’s op schermen in de winkel zelf mogen afspelen. Dat moet ontradend werken op onder meer winkeldiefstal. Dat klopt, bevestigt NSZ, maar de aangepaste wetgeving gaat helemaal nog niet ver genoeg. Zo blijft het verboden om beelden van criminele feiten te verspreiden via sociale media. Nochtans blijkt uit onderzoek van NSZ dat vorig jaar 18 procent van de handelaars beelden van een crimineel feit, dat zich voorgedaan heeft in hun zaak, verspreidde via Facebook, YouTube en andere sociale media. Maar liefst 88 procent van de handelaars begrijpt dan ook niet dat beelden van bepaalde criminele feiten niet verspreid mogen worden via hun sociale media.

Daarom pleit NSZ ervoor om het verbod om beelden van bepaalde criminele feiten online te verspreiden om te buigen tot een toelating onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het publiek maken van zulke beelden via sociale media wel kunnen voor criminele feiten als winkeldiefstal, inbraak en vernieling, maar wel op voorwaarde dat de beelden duidelijk zijn, er geen andere personen te zien op die beelden, de dader geen gekende is van het slachtoffer en er een aangifte is gedaan bij de politie.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Veiligheid is een zaak van iedereen. We moeten de burgers en dus ook handelaars meer en meer betrekken bij de opsporing van criminelen en de pakkans vergroten. Als we daarmee dan ook nog de aangiftebereidheid kunnen verhogen, is dat mooi meegenomen om het fenomeen beter in kaart te kunnen brengen.” Evenzeer belangrijk is dat winkeldiefstallen 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar wegkapen. Daarom moet die vorm van criminaliteit breder kunnen aangepakt worden. Per diefstal wordt er ter waarde van ongeveer 40 euro gestolen. Voor kleinhandelaars die vaak met krappe winstmarges werken, is dat beslist geen onbelangrijk bedrag.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer