Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Brusselse regering zorgt eindelijk voor betere ondersteuning voor zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werken

Brusselse regering zorgt eindelijk voor betere ondersteuning voor zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werken

Ook in Brussel zullen handelaars weldra kunnen rekenen op uitgebreidere steun wanneer ze getroffen worden door openbare werken in hun buurt. Nu geldt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog de federale vergoeding van 73 euro per dag, maar om die te bekomen moet de handelaar zijn winkel sluiten. Met de nieuwe regeling zal de getroffen winkelier afhankelijk van het hinderniveau van de openbare werken dan een krediet, een uitkering of investeringshulp krijgen, maar sowieso zal hij zijn zaak niet moeten sluiten. “Wij hebben die verplichte sluiting in ruil voor steun steeds een absurditeit gevonden”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Handelaars willen wanneer het moeilijk gaat door openbare werken net alles op alles zetten om hun klanten toch goed te kunnen bedienen.”

Op 1 juli gaat in Vlaanderen de hinderpremie van start. Zelfstandigen met een zaak binnen de werfzone en die minstens gedurende een maand hinder ondervinden zullen vanaf dan automatisch en zonder sluitingsverplichting een hinderpremie krijgen van 2000 euro bruto. Wie toch de deuren moet sluiten, krijgt vanaf de 21ste dag nog een compensatie van 80 euro per dag. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stapt men nu af van de eerdere, federale regeling die zelfstandigen sinds 2007 toeliet een inkomenscompensatievergoeding te krijgen wanneer ze geconfronteerd werden met hinder als gevolg van openbare werken. In ruil voor die vergoeding moesten ze hun zaak wel sluiten. Begin 2015 werd die bevoegdheid door de zesde staatshervorming geregionaliseerd.

Brussels minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) en Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi) stellen een nieuwe regeling voor die de Brusselse handelaars beter moet ondersteunen wanneer ze hinder ondervinden van openbare werken in hun buurt. Ook al zijn alle technische modaliteiten nog niet bekend, wordt er gewerkt met vier hinderniveaus. Zo zal er gezorgd worden voor een betere communicatie over de geplande werken bij alle handelaars die (mogelijk) hinder zullen ondervinden, maar zullen die handelaars, afhankelijk of ze weinig of veel hinder ondervinden, ook concrete steun krijgen. Die steun gaat van soepelere kredietverlening via Finance.Brussels, een uitkering via een nog op te richten fonds in de schoot van Brussel Economie en investeringshulp voor handelaars die hun zaak grondig onder handen willen nemen tijdens de openbare werken.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “De exacte bedragen voor die steun mogen dan wel nog niet bekend zijn, maar toch belooft minister Gosuin nu al beter te doen dan de andere regio’s. Die ambitie zullen we nauwgezet opvolgen.” Sowieso is NSZ tevreden dat de Brusselse regering die steun loskoppelt van de plicht om de winkel te sluiten. Tijdens openbare werken willen ondernemers nét alles op alles zetten om de schade te beperken om zo niet al teveel inkomsten te mislopen. Tijdelijk de zaak sluiten is zeker niet de beste garantie voor het overleven van de zaak. Het is pas wanneer een ondernemer echt niet anders kan dat hij zijn zaak zal sluiten.

Tot slot geeft de ondernemersorganisatie nog aan dat de opdrachtgever van zulke werken ook steeds verplicht is om zich te verzekeren, bijvoorbeeld tegen het niet respecteren van deadlines. Aangezien openbare werken doorgaans te laat worden opgeleverd, vraagt NSZ om het beschikbare geld te gebruiken om de getroffen wijk na de werken te re-dynamiseren, onder meer via promotie.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer