Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Brexit: exporterende kmo’s moeten op ondersteuning Brexit-werkgroep kunnen rekenen

De Brexit is absoluut geen goed nieuws voor de kmo’s die handel drijven met Groot-Brittannië. NSZ vraagt dan ook dat ondernemingen die door de Brexit in moeilijkheden kunnen geraken terecht kunnen bij de Brexit-werkgroep die de federale regering heeft opgericht en die onder leiding staat van Graaf Paul Buysse. Daarnaast raadt de ondernemersorganisatie de EU aan om grondig te bezinnen waarom er in zoveel lidstaten ongenoegen heerst tegenover Europa. “Ook heel wat ondernemers hebben het moeilijk met maatregelen die Europa doordrukt”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Europa houdt daarbij te weinig rekening met de micro-ondernemingen en de kleinere kmo’s.”

De Britten hebben zich in een referendum uitgesproken om uit de Europese Unie te treden. Die keuze moet volgens NSZ worden gerespecteerd, maar ze zal een stevige impact hebben op de vele Vlaamse kmo’s die handel drijven met Groot-Brittannië, de vierde exportmarkt voor Vlaamse bedrijven. Sowieso breekt voor die kmo’s nu een periode van onzekerheid aan die mogelijk ernstige gevolgen kan hebben. Daarom vraagt NSZ dat bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië nu terecht kunnen bij de Brexit-werkgroep van de federale regering onder leiding van Paul Buysse, ex-topman bij Bekaert. Die bedrijven moeten er kunnen beschikken over advies en ondersteuning.

Daarnaast vraagt NSZ ook dat de EU een grondige analyse maakt, want de Brexit is niet het eerste teken van ongenoegen tegenover Europa. Ook in andere lidstaten spraken mensen zich via referenda al uit tegen de EU, maar die signalen werden genegeerd. Na de Brexit kan dat niet langer. Europa moet zich nu durven in vraag te stellen om opnieuw een wervend project te worden. “Heel wat ondernemers stellen zich trouwens ook kritisch op tegenover beslissingen die op Europees niveau genomen worden omdat die vaak weinig ‘kmo-friendly’ zijn, maar op maat gemaakt zijn van multinationals”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer