Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Boete voor bedrijven die zieke werknemers niet helpen: kmo’s eisen duidelijkheid

Boete voor bedrijven die zieke werknemers niet helpen: kmo’s eisen duidelijkheid

NSZ eist dat duidelijk in de wet wordt opgenomen welke bedrijven geen boetes zullen moeten betalen omdat ze te weinig meewerken bij de terugkeer van zieke werknemers. In de wandelgangen circuleert het gerucht dat kmo’s die tot en met 50 voltijdse werknemers in dienst hebben vrijgesteld zouden zijn van deze boetes, een piste waar NSZ mee kan leven. Daarnaast vraagt de ondernemersorganisatie ook dat er een duidelijke lijst wordt opgesteld van allerlei ziektes waarbij een bedrijf de zieke werknemer helemaal gerust kan laten. “Het heeft bijvoorbeeld totaal geen zin om een werknemer die kanker heeft om de haverklap te bellen”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De laatste jaren nam het aantal langdurig zieke werknemers immers stevig toe, zo blijkt uit RIZIV-cijfers. Eind 2015 waren er zo’n 350.000 werknemers al minstens één jaar ziek. De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, goed voor bijna 5 miljard in 2015, kosten ondertussen haast even veel als de uitkeringen voor werkloosheid en brugpensioen. Een vlottere re-integratie in de arbeidsmarkt van langdurig zieken is dus volgens NSZ wel degelijk nodig.

Minder te spreken is de ondernemersorganisatie over de boetes die federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil opleggen aan bedrijven die te weinig meewerken bij de terugkeer van zieke werknemers. Die kunnen oplopen tot 4000 euro en dat is veel te hoog. Wel is minister De Block van plan om kmo’s vrij te stellen van deze boetes, maar vraag is wat ze verstaat onder de term ‘kmo’. NSZ kan zich vinden in een vrijstelling voor kmo’s die tot en met 50 voltijdse werknemers in dienst hebben, een piste die in de wandelgangen van de Wetstraat circuleert, maar dat moet dan in de wet gebetonneerd staan. In ieder geval heeft het volgens de ondernemersorganisatie totaal geen zin om kleine ondernemingen op te zadelen met dergelijke hoge boetes.

Daarnaast vraagt NSZ ook dat in de wet een duidelijk afgebakende lijst wordt opgenomen van ziektes waarbij werkgevers hun zieke werknemers niet hoeven te responsabiliseren om terug aan het werk te gaan. Het heeft volgens de ondernemersorganisatie geen zin om iemand met een levensbedreigende ziekte om de haverklap te contacteren, al kan dat dan weer wel wanneer die persoon hersteld is en terug aan het werk kan gaan. Tot slot vraagt NSZ ook dat duidelijk omschreven wordt hoeveel keer er contact moet worden opgenomen met een zieke werknemer, want ook op dat vlak is het vaagheid troef.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer