Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Bijzonder slecht idee om iedereen op 18 jaar een ondernemingsnummer te geven

Bijzonder slecht idee om iedereen op 18 jaar een ondernemingsnummer te geven

NSZ is gekant tegen het wetsvoorstel van Open VLD om iedereen die 18 jaar wordt automatisch een ondernemingsnummer te geven. “Het enige wat een jongere die ondernemer wil worden daarmee uitspaart, is een bezoek aan het ondernemingsloket”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “Terwijl alle formaliteiten daar geregeld worden en je er nog heel wat extra informatie bij krijgt.” De ondernemersorganisatie is ervan overtuigd dat deze maatregel zal leiden tot meer ongezonde starters, terwijl er net nood is aan goed voorbereide startende ondernemers. Bovendien gaat dit wetsvoorstel voorbij aan het feit dat niet zomaar iedereen zelfstandige mag worden.

Het wetsvoorstel om elke jongere op zijn of haar achttiende een ondernemingsnummer te geven, vindt NSZ onzinnig. Het zal jongeren een vals gevoel van veiligheid geven, precies alsof ze op hun achttiende allemaal klaar zijn voor het ondernemerschap. Er zullen veel meer starters komen die eigenlijk vanaf het begin een vogel voor de kat zijn. Bovendien zet deze maatregel de deur voor misbruiken open, want met het ondernemingsnummer zouden ook niet-ondernemers dan aankopen of etentjes fiscaal kunnen aftrekken. Ook worden de contractuele relaties, waarbij nu een onderscheid gemaakt wordt tussen B2C en B2B, en de wet op de marktpraktijken erdoor op de helling geplaatst.

De ondernemersorganisatie ziet de administratieve vereenvoudiging die dit wetsvoorstel zou meebrengen niet meteen. Een bezoek aan een ondernemingsloket is ermee uitgespaard, maar eigenlijk ook niet. Zo’n loket brengt alle administratieve formaliteiten van een starter in orde, inclusief btw. Wie een ondernemingsnummer krijgt en zich als ondernemer wil lanceren, zal dan toch een btw-nummer moeten aanvragen en zich nog eens op een apart adres moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, terwijl dat nu in één beweging kan geregeld worden. Bovendien gaat Open VLD hiermee aan het feit voorbij dat er in een ondernemingsloket ook advies en informatie kan worden ingewonnen die nuttig is voor starters. Ook de regels rond de toegang tot het beroep slaan de Vlaamse liberalen in de wind. Niet iedereen mag immers zomaar zelfstandige worden: dat hangt onder meer af van diploma en opgedane ervaring.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer