Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Bijna 1 op 5 handelaars verspreidt beelden van criminele feiten

18 procent van de handelaars die beelden hebben van een crimineel feit dat zich in hun zaak heeft afgespeeld, plaatst deze beelden op Facebook, YouTube en andere sociale media of hangt een foto uit in de zaak. Het gaat om een verdubbeling t.o.v. van vorig jaar. Dat alles blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 493 handelaars hebben deelgenomen. “De cijfers zijn opmerkelijk, zeker wanneer we weten dat het online plaatsen van videobeelden of het uithangen van een foto een inbreuk is op de privacy van de gefilmde persoon”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De redenering van de handelaars is dat de politie en de parketten toch niets doen met winkeldiefstallen. Door het recht in eigen handen te nemen, krijgen ze vaak bruikbare tips en schrikken ze de dader af. De overgrote meerderheid van de handelaars vindt wel dat het verspreiden van beelden wettelijk moet worden toegelaten. In Nederland is hierover een wetvoorstel ingediend. Daarom pleit NSZ om, net zoals in Nederland, na te gaan hoe handelaars onder bepaalde voorwaarden beelden mogen verspreiden in hun zaak of via sociale media.

In 2016 verspreidde 18 procent van de handelaars beelden van een crimineel feit, dat zich voorgedaan heeft in hun zaak, via Facebook, YouTube en andere sociale media of via een foto in hun zaak. Dat gebeurde voornamelijk bij een winkeldiefstal, inbraak en overval. In vergelijking met een gelijkaardige studie van NSZ voor het jaar 2015 gaat het om een stevige toename: in 2015 verspreidde ‘nog maar’ 9 procent van de getroffen handelaars dergelijke beelden online. Het is een duidelijk teken dat steeds meer handelaars vinden dat zulke criminelen die deze feiten plegen er nu te gemakkelijk van af komen.

Bovendien geloven handelaars niet dat het aangeven van een winkeldiefstal iets oplevert: slechts 35 procent doet steeds aangifte van een winkeldiefstal bij de politie, terwijl 38 procent dat nooit doet. Volgens heel veel handelaars is het efficiënter om het recht in eigen handen te nemen en de beelden te verspreiden in hun zaak of via sociale media. Dat levert vaak bruikbare tips op en bovendien is dat afschrikwekkend voor de dader en worden ook  de andere handelaars in de buurt op die manier verwittigd.

Dat zo’n hoog aantal handelaars de beelden van een crimineel feit verspreidt, is opmerkelijk, te meer omdat dat volgens de privacywet niet toegelaten is. Ongetwijfeld weten de handelaars dat ze eigenlijk niet veel riskeren: het is de rechter die geval per geval moet bepalen welke boete de handelaar voor de inbreuk opgelegd krijgt. En op dat vlak riskeert de handelaar door de gerechtelijke achterstand effectief niet veel.

Aangezien maar liefst 88 procent van de handelaars niet begrijpt dat beelden van criminele acties niet verspreid mogen worden en het lot in eigen handen wil nemen, wil NSZ het verbod omzetten in een toelating onder bepaalde voorwaarden. De ondernemersorganisatie wil daarvoor de mosterd halen in Nederland. Bij onze Noorderburen is er een wetsvoorstel dat voorziet dat in de toekomst beelden die gaan over diefstal, inbraak of vernieling gepubliceerd mogen worden via de sociale media op voorwaarde dat er aangifte is gedaan bij de politie, de beelden duidelijk zijn en de dader niet gekend is bij het slachtoffer. Uiteraard mogen ook geen andere personen dan de verdachte herkenbaar in beeld komen.

“Veiligheid is een zaak van iedereen. We moeten de burgers en dus ook handelaars meer en meer betrekken bij de opsporing van criminelen en de pakkans vergroten”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Als we daarmee dan ook nog de aangiftebereidheid kunnen verhogen, is dat mooi meegenomen om het fenomeen beter in kaart te kunnen brengen.” NSZ zal de resultaten van dit onderzoek en het Nederlands wetsvoorstel bespreken met de parlementsleden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer