Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Betaalgedrag Vlaamse overheid: wat we zelf doen, doen we slechter

Betaalgedrag Vlaamse overheid: wat we zelf doen, doen we slechter

Het heeft volgens NSZ totaal geen zin om als Vlaamse regering projecten op te zetten die het aantal faillissementen moeten tegengaan en de Vlaamse ondernemingen sterker moeten maken wanneer de Vlaamse overheid slechts 43 procent van de facturen aan ondernemingen stipt betaalt. Een opeenstapeling van onbetaalde facturen is immers goed voor een kwart van de faillissementen. De Vlaamse overheid moet haar betaalgedrag dringend grondig verbeteren en kan daarbij de federale overheid als voorbeeld nemen: die betaalt 8 op de 10 facturen voor de vervaldatum.

‘Wat we zelf doen, doen we beter’ is vaak het credo van de Vlaamse regering en de Vlaamse overheid. Die bewering blijkt dan toch in ieder geval niet op te gaan voor het betalen van hun facturen. Tijdens het tweede kwartaal van 2016 heeft de Vlaamse gemeenschap immers slechts 43 procent van alle facturen op tijd betaald, zo blijkt uit de barometer van handelsinformatieleverancier Graydon. Ter vergelijking: de federale overheid betaalde 81 procent van haar facturen wel op tijd.

NSZ roept de Vlaamse overheid dan ook dringend op om haar betaalgedrag grondig te verbeteren. Een te veel aan onbetaalde facturen is immers nog steeds de hoofdreden bij faillissementen. De Vlaamse regering zet terecht in op projecten die de Vlaamse ondernemingen moeten versterken en die het aantal faillissementen in Vlaanderen moeten tegengaan, maar die hebben weinig zin wanneer de Vlaamse overheid een bijzonder slechte betaler is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer