Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Beschermde beroepen niet beschermd voor buitenlanders: paniekvoetbal niet aan de orde

Buitenlanders die in ons land een beschermd beroep willen uitoefenen, zoals kapper, opticien, restauranthouder of schrijnwerker en zo meer, kunnen vaak inderdaad na één jaar praktische ervaring in dat beroep toegang krijgen tot dat beroep in ons land. “Maar toch hoeven Belgische zelfstandigen nu niet meteen te panikeren”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Om dat beroep uit te oefenen, moeten die buitenlandse ondernemers aan bepaalde criteria voldoen, bijvoorbeeld op het vlak van FAVV of RIZIV.” Daardoor is niet alleen de consument beschermd, maar wordt ook oneerlijke concurrentie met Belgische zelfstandigen uitgesloten. De ondernemersorganisatie vindt het goed dat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) nagaat of die criteria een voldoende bescherming uitmaken van de uitoefening van het beroep.

Dat beschermde beroepen niet beschermd zijn voor buitenlanders klopt volgens NSZ niet helemaal. Het is inderdaad juist dat pakweg een Nederlandse opticien met ongeveer één jaar ervaring toegang tot het beroep zal krijgen in ons land, maar die opticien zal daarnaast aan dezelfde criteria (bijv. op het vlak van RIZIV) moeten voldoen als een Belgische opticien. En dat is volgens NSZ niet meer dan logisch. Stel dat die Nederlandse opticien zich niet houdt aan de RIZIV-criteria, dan zullen zijn klanten geen terugbetaling krijgen van de geleverde diensten en producten. Zo’n opticien zal het met andere woorden niet lang volhouden. En dat geldt dus ook voor de andere betrokken beroepen uit de andere sectoren. De uitoefening van een bepaald beroep is altijd verbonden aan diverse criteria.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Paniekvoetbal is dus niet aan de orde. Toegang tot een bepaald beroep is één ding, maar voldoen aan alle nodige voorwaarden die gelden voor een bepaald beroep in ons land een andere zaak. Wie daar niet aan voldoet, plaatst zich de facto toch buiten de markt. Die bijkomende criteria beschermen niet enkel de consument, maar sluiten dus ook oneerlijke concurrentie uit tussen Belgische en buitenlandse zelfstandigen uit. In die zin is het goed dat minister Muyters nu bij de 28 betrokken sectoren nagaat of die criteria de consument voldoende kwaliteit en bescherming bieden. Nogmaals, paniek is niet aan de orde, maar alertheid wel.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer