Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Begroting: ondernemers zijn weeral kind van de rekening

NSZ is na een eerste analyse van het begrotingsakkoord tevreden dat er een akkoord is over de begroting en dat de wet van 1996 wordt aangepast zodat de loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden wordt verminderd, maar betreurt ten zeerste dat er nog steeds geen eensgezindheid is over de verlaging van de vennootschapsbelasting en de mobilisatie van kapitaal naar kmo’s. De ondernemersorganisatie is ook helemaal niet te spreken over het optrekken van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent. Op vijf jaar tijd is die roerende voorheffing verdubbeld. Ook de belasting die werkgevers zullen moeten betalen op tankkaarten is volgens NSZ enkel te catalogeren als een platte belastingverhoging. “Zelfstandigen en kmo’s zijn vandaag bijzonder teleurgesteld in de centrumrechtse regering Michel”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Het verschil met de vorige centrumlinkse regering is vandaag amper te merken.”

Het goede nieuws van dit begrotingsakkoord is dat er een akkoord is en dat het begrotingsdeficit onder de 3 procent blijft. Positief is ook dat de loonnormwet wordt aangepast en dat er zal uitgegaan worden van de reële lonen om de loonkostenhandicap met de buurlanden in te perken. Dat nachtwerk voor webwinkels eindelijk mogelijk wordt, is ook goed voor onze economie. Zo reageert NSZ na een eerste analyse van het begrotingsakkoord.

Problematisch is dat de verlaging van de vennootschapsbelasting uitblijft en dat er ook niks ondernomen wordt om de grote hoeveelheid spaargeld op Belgische rekeningen te mobiliseren richting kmo’s. Beide maatregelen zouden zeker begin 2017 in voege moeten treden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geeft zelf toe dat kmo’s nu fiscaal onrechtvaardig worden behandeld. Waarom moet die onrechtvaardigheid dan blijven duren? Verder heeft NSZ reserves bij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt en de twee verplichte vormingsdagen, al blijft het afwachten qua details.

Daarnaast vindt de ondernemersorganisatie het totaal onbegrijpelijk dat de roerende voorheffing nogmaals wordt opgetrokken, deze keer naar 30 procent. Dit is opnieuw een platte belastingverhoging voor rekening van de ondernemers, net zoals de belasting die werkgevers zullen moeten betalen op de tankkaarten van hun werknemers. “Van de oorspronkelijke belofte om de belastingen niet te verhogen blijft dus geen spaander heel”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “En weeral mogen de ondernemers het gat in de begroting dichtrijden. Het verschil met de vorige federale regering onder leiding van Elio Di Rupo is vandaag zo goed als onbestaande.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer