Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Attest bedrijfsbeheer geen verplichting meer: zorg voor vak ondernemerschap in middelbaar onderwijs

Attest bedrijfsbeheer geen verplichting meer: zorg voor vak ondernemerschap in middelbaar onderwijs

Vanaf 1 september 2019 zal wie een onderneming wil starten niet langer verplicht een attest bedrijfsbeheer moeten kunnen voorleggen, zo besliste de Vlaamse regering. NSZ heeft begrip voor deze beslissing want dat attest geeft starters vaak een vals gevoel van veiligheid. Toch blijft opleiding voor startende en gevestigde ondernemers essentieel voor de ondernemersorganisatie en dan zeker op het vlak van financiële geletterdheid. “Daarom zou het goed zijn om op school vanaf het eerste middelbaar al een vak ondernemerschap te geven”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zal niet alleen leiden tot meer starters, maar ook tot meer gezonde starters.”

Het attest bedrijfsbeheer, dat vanaf 1 september 2019 niet langer verplicht zal zijn voor wie start met een eigen zaak, geeft volgens NSZ een vertekend beeld. Wie dat attest kan voorleggen, denkt dat hij alle aspecten van het ondernemerschap onder de knie heeft, maar de realiteit toont dat het zeker qua financiële geletterdheid stukken beter kan. Nog te veel ondernemers beschikken over onvoldoende vaardigheden om de financiële toestand van hun onderneming zelf in te schatten aan de hand van de cijfergegevens, zo bleek uit een doorgedreven doorlichting van 1808 Vlaamse ondernemingen door NSZ, Securex, Atradius, KVABB en Multiple Choice. Dat is nochtans van groot belang. Bij elke bedrijfsmatige beslissing zou een ondernemer moeten onderzoeken of de onderneming de risico’s aankan en of het wel het geschikte moment is om die beslissing daadwerkelijk te nemen. 

Ook het onderwijs moet beter doen, vindt NSZ. De remedie is simpel: ons onderwijs moet ondernemingsgezinder worden. Een vak ondernemerschap met aandacht voor financiële geletterdheid moet verplichte kost worden, zowel in het middelbaar als in het hoger onderwijs. Dat vak mag wel geen droge en theoretische kost blijven. Integendeel, laat de leerlingen een fictief bedrijf oprichten of nodig bedrijfsleiders uit om jongvolwassenen wegwijs te maken in de ondernemingswereld.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer