Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Arbeidsduurvermindering Wallonië: blijkbaar gelooft Waalse regering echt wel in Sinterklaas

Waals minister van Werk Eliane Tillieux (PS) wil een proefproject lanceren om arbeidsduurvermindering uit te testen bij het IFAPME, het Waals overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor het duaal leren en dus de Waalse tegenhanger van Syntra Vlaanderen. NSZ vindt het een totaal onzinnig project, zeker wanneer de personeelsleden die minder werken hun volledig loon of een deel daarvan behouden voor de uren die ze niet gewerkt hebben. “Dat betekent simpelweg het faillissement van onze economie”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Vandaag mag het dan wel Sinterklaas zijn, maar ik wist niet dat de Waalse regering nog in de goedheiligman geloofde.”

Er gaan al langer stemmen op om de vierdagenwerkweek in te voeren of, zoals bij een proefproject in de Zweedse stad Göteborg, in plaats van 8 uren per dag 6 uren per dag te werken. Vandaag stelt de Waalse regering voor om een proefproject rond arbeidsduurvermindering te lanceren bij IFAPME, de Waalse tegenhanger van Syntra Vlaanderen die zo’n 400 personen tewerkstelt. Zelfs al schuift Waals minister van Werk Eliane Tillieux nog geen financiële modaliteiten naar voren voor dit proefproject, gelooft NSZ niet in een project van arbeidsduurvermindering en al zeker niet wanneer het personeel (een deel van) hun salaris zou behouden voor de niet-gewerkte uren.

“Zo’n systeem van arbeidsduurvermindering zal, zeker gezien de hoge loonkost in ons land, onze economie ernstige schade toebrengen. Zo’n maatregel is niet realiseerbaar noch betaalbaar. Minder werken en evenveel verdienen…blijkbaar gelooft de Waalse regering echt wel nog in Sinterklaas”, aldus Christine Mattheeuws. NSZ gelooft veel meer in de maatregelen die de federale regering neemt en nog van plan is om te nemen om de eerste aanwervingen goedkoper te maken. Dat is veel essentiëler voor onze arbeidsmarkt en zal de werkloosheid in ons land doen afnemen.

De combinatie tussen arbeid en gezin is niet altijd even evident voor iedereen die werkt, maar in plaats van minder te werken pleit voor NSZ alternatieve gezinsvriendelijke maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn voor werknemer én werkgever. Een meer flexibele arbeidswetgeving en meer kinderopvang op maat moeten daarbij de norm zijn. Nu binden nog teveel ouders op het meest actieve moment van hun leven op professioneel vlak in omdat ze geen of onvoldoende kinderopvang vinden. Dat kan eigenlijk niet en daarom roept de ondernemersorganisatie de regio’s om meer in te zetten op kinderopvang, ook buiten de ‘klassieke’ werkuren.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer