Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Amper één op de twee lokale voedingswinkels klaar voor elektronische maaltijdcheque

In 53 procent van de lokale voedingswinkels, zoals bakkers, slagers en superettes, kunnen consumenten momenteel al betalen met een elektronische maaltijdcheque. Ook bij de uitgevers van dergelijke cheques klinken gelijkaardige geluiden over het gebruik van e-maaltijdcheques bij zulke handelszaken. Dat is weinig, wetende dat werknemers die maaltijdcheques krijgen vanaf 1 oktober enkel nog de elektronische variant zullen krijgen. Meer nog, vanaf 1 januari 2016 is de papieren maaltijdcheque zelfs helemaal verleden tijd. “Het blijft natuurlijk jammer dat handelaars een contract moeten afsluiten met drie uitgevers om al hun klanten toe te laten te betalen met een elektronische maaltijdcheque”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie blijft sowieso voorstander van de afschaffing van zulke cheques en in ruil de netto tegenwaarde ervan op de loonbrief van de werknemer toe te voegen. Zo sparen consument, handelaar en werkgever heel wat administratieve poespas uit.

Vanaf 1 oktober krijgen werknemers die maaltijdcheques krijgen (en dat zijn er 1,6 miljoen) enkel nog elektronische maaltijdcheques van hun werkgever. Wie tijdens de maand september nog papieren maaltijdcheques krijgt, kan die wel nog opmaken tot en met eind december. Toch zullen nagenoeg alle consumenten vanaf de maand oktober uitsluitend met hun e-maaltijdcheques betalen. Uit onderzoek van NSZ bij 631 lokale voedingswinkels (bakkers, slagers, groentewinkels, viswinkels, kaaswinkels, traiteurs en superettes) blijkt dat op dit moment nog een kleine helft van die winkels (53 procent meer bepaald) betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteert. Ook de drie uitgevers van dergelijke cheques bevestigen dat het bij de kleinhandel nog niet storm loopt voor de e-maaltijdtitel. Wel valt op dat superettes doorgaans wel betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteren, maar dat dat veel minder het geval is bij de bakker of slager om de hoek.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Ook al zijn we geen voorstander van dergelijke cheques, raden we alle lokale voedingswinkels wel aan om hun klanten toe te laten om met hun elektronische maaltijdcheques te betalen. Indien de kleinhandel dat niet doet, zal de sector een deel van hun klanten zien afhaken. Die consumenten zullen alle boodschappen dan bij de supermarkt doen, waar de elektronische maaltijdcheque wel overal wordt geaccepteerd. Dat zou bijzonder jammer zijn voor de sector.”

De ondernemersorganisatie heeft anderzijds wel begrip voor de terughoudendheid van die voedingswinkels. Zo moeten zij een contract aangaan met de drie spelers op de markt (Sodexo, Edenred en Monizze) zodat al hun klanten, ongeacht de uitgever, met de e-maaltijdcheque kunnen betalen. Een gezamenlijk contract zou veel beter geweest zijn en het overzichtelijker maken. Daarnaast moeten handelaars zich ook een terminal aanschaffen om zulke betalingen toe te laten, wat hen extra op kosten jaagt. In die zin was een papieren maaltijdcheque voor hen veel eenvoudiger. Ofwel stuurden ze die terug naar de desbetreffende uitgever, ofwel betaalden ze er hun leveranciers mee.

NSZ is al een hele tijd fervent voorstander van de schrapping van de maaltijdcheque. De tegenwaarde van de cheque kan dan geboekt worden als een netto vergoeding op de loonbrief onder de noemer ‘maaltijdvergoeding’. Werknemers en werkgevers moeten hierop geen extra sociale zekerheidsbijdragen betalen en hoeven dus geen eurocent minder te verdienen. Die totale afschaffing heeft onmiskenbare voordelen. Een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) is op dat vlak duidelijk: werkgevers winnen, indien ze de papieren maaltijdcheque niet vervangen door de elektronische variant, maar wel door de maaltijdvergoeding op de loonbrief, jaarlijks 99 miljoen euro, handelaars jaarlijks 78 miljoen.

Voorstanders van de maaltijdcheques beweren dat een extra lijn op de loonbrief gepaard zou gaan met een verlies voor de Belgische handel, aangezien werknemers dan niet meer verplicht zijn om voeding aan te kopen en al evenmin bij Belgische handelaars. Dat houdt totaal geen steek, want consumenten kunnen nu ook al met maaltijdcheques andere producten aankopen dan voeding. Wat die voorstanders ook vergeten, is dat voeding voor iedereen een basisbehoefte is die dagelijks moet worden ingevuld en geen luxeproduct.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer