Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Alcohol strenger aanpakken: heksenjacht op tankshops en nachtwinkels verlegt enkel het probleem, maar lost het niet op

NSZ vindt het niet zinvol om de verkoop van alcohol te verbieden in tankstations en aan banden te leggen in nachtwinkels. Op die manier verliezen beide handelszaken een omvangrijk deel van hun omzet. “Enkel de handelaar betaalt daarvan het gelag, de consument zal zich elders bevoorraden met alcohol”, reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Het spreekt voor zich dat overmatig drankgebruik en drinken en rijden absoluut niet door de beugel kunnen, maar daarvoor is in de eerste plaats de consument verantwoordelijk. Nog strengere alcoholcontroles en efficiënte, choquerende preventie kunnen op dat vlak meer helpen dan de verkoop van alcoholische dranken te verbieden.

Het Vlaamse Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs (VAD) wil alcohol even streng aanpakken als tabak. Dat zegt de organisatie naar aanleiding van het Belgisch alcoholplan dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block nu maandag samen met de gemeenschappen wil goedkeuren. NSZ gelooft niet in een verkoopverbod van alcohol in tankshops (de verkoop in zulke winkels is trouwens nu al streng gereglementeerd) en een beperking van de verkoop van alcohol in nightshops, waar na 21 of 22 uur geen alcoholische dranken meer verkocht zouden mogen worden. Eén derde van de omzet van tankshops komt van alcohol, bij nachtwinkels loopt dat nog verder op tot de helft en meer. Indien deze winkels geen alcohol meer mogen verkopen, verliezen ze een erg belangrijk deel  van hun omzet en wordt het moeilijk overleven voor hen.

Ook in radicale prijsverhogingen op alcohol gelooft de ondernemersorganisatie totaal niet. Dan zullen Belgen gewoon in het buitenland alcoholische dranken aanschaffen. De recente accijnsverhoging op sterke drank heeft dat trouwens aangetoond: niet alleen wordt er nu meer sterke drank gestolen, er wordt ook meer alcohol in de buurlanden aangekocht.

Toch is NSZ niet blind voor de gevaren van alcoholmisbruik en het rijden onder de invloed, maar daarvoor is in de eerste plaats de consument verantwoordelijk. Die moet dan ook meer aangepakt worden in de strijd tegen alcohol. Stel dat er geen druppel alcohol meer te verkrijgen is in een tankshop en dat ook nachtwinkels na een bepaald uur geen drank mogen verkopen, dan zal de consument die absoluut wil drinken gewoon zijn dranken eerder en elders aanschaffen. Daarmee verlegt men dus enkel het probleem. Bovendien springt 92 procent van de Belgen zeer verstandig om met alcohol.

NSZ gelooft vooral in efficiënte, doorgedreven en choquerende preventie om alcoholmisbruik tegen te gaan. Nu blijft het nog te veel bij halfslachtige campagnes die weinig indruk nalaten. Ook nog meer alcoholcontroles kunnen helpen. “Maar een heksenjacht op bepaalde winkels die alcohol verkopen zal volstrekt niets uithalen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer