Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

ACV wil basisbaan voor werklozen: oude remedie die niet werkt

NSZ is niet gewonnen voor het voorstel van ACV om werkzoekenden die na twee jaar nog geen baan hebben gevonden een basisbaan te geven in overheidsverband. Het komt er volgens de ondernemersorganisatie op aan om langdurig werklozen om te scholen zodat ze naadloos ingeschakeld kunnen worden in de privésector, waar het momenteel al allesbehalve evident is om geschikte nieuwe arbeidskrachten te vinden. Voorbeelden uit het binnen- en buitenland, zoals de speciale BTK-, DAC- en Gescostatuten of de Melkertbanen in Nederland, tonen trouwens aan dat zulke basisbanen weinig leiden naar reguliere tewerkstelling.

NSZ vindt dat er in de eerste plaats nog meer moet worden ingezet op activering, vorming en omscholing van werkzoekenden die al dan niet langdurig werkzoekende zijn. Werkzoekenden die de moeite doen, maar na twee jaar nog geen job hebben gevonden zomaar een basisbaan tegen een minimumloon geven bij de overheid lost niets op. Ten eerste moeten we onze overheden net ontvetten en zal dat niet lukken door extra personeel in te zetten. Bovendien is het primordiaal om werkzoekenden door te leiden naar de privésector en moet alle aandacht daar naar uit gaan. Op dit moment vinden heel wat micro-ondernemingen en kmo’s al geen medewerkers meer en heel wat onderzoeken tonen aan dat er door de vergrijzing de komende jaren meer uitstromers dan instromers zullen zijn op onze arbeidsmarkt. De privésector zal dus echt iedereen kunnen gebruiken.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Daarnaast tonen voorbeelden uit ons land, maar ook uit Nederland, dat zo’n aanpak te weinig vruchten afwerpt. Mensen die in specifieke statuten terecht komen, blijven daar al te vaak gewoon in hangen en stromen dus met andere woorden niet door naar een niet-gesubsidieerde job. Het voorstel van ACV is met andere woorden niet meer of niet minder dan het voorschrijven van een medicijn dat niet werkt.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer