Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

AB InBev verhoogt bierprijs: slechte grap met foute timing

AB InBev verhoogt volgende maand haar bierprijs met gemiddeld 3,04 procent. “Dit moet een slechte grap zijn met een afschuwelijke pointe bovendien”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De Europese commissie tikte AB InBev vorige week nog op de vingers omdat de bierbrouwer de Belgische handelaar en consument te veel laat betalen voor de merken Jupiler en Leffe door de invoer van eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Hoewel NSZ de horeca-uitbater steeds aanraadt om die prijsverhoging door te rekenen aan de klant, blijkt uit onderzoek dat slechts één vierde van de horecazaken dat ook daadwerkelijk doet.

Vanaf januari 2018 verhoogt AB InBev de bierprijs voor handelaars met 2,83 procent en voor horecazaken met 3,12 procent, goed voor een gemiddelde prijsstijging met 3,04 procent. “Niet alleen die beslissing is ronduit fout, maar ook de timing ervan”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. “Wij krijgen nu al heel wat klachten binnen van handelaars en horeca-uitbaters naar aanleiding van het onderzoek van de Europese Commissie dat vaststelde dat AB InBev haar dominante positie op de Belgische biermarkt misbruikt.” De bierbrouwer zou de invoer van haar eigen bieren Jupiler en Leffe uit goedkopere buurlanden belemmeren, waardoor handelaar en consument in ons land sinds 2009 te veel zou betaald hebben voor die bieren.

Sowieso zal deze nieuwe prijsverhoging de kleinhandel en de horeca in ons land pijn doen. Daarom raadt NSZ aan om die prijsverhoging integraal door te rekenen aan de klant. Dat is misschien geen sympathieke maatregel, maar wel een noodzakelijke, gezien de beperkte winstmarges in beide sectoren. Uit eerder onderzoek van de ondernemersorganisatie bleek dat de meerderheid van de handelaars de prijs effectief optrok na een prijsverhoging bij de bierbrouwers, terwijl slechts 1/4de van de horecazaken dat deed. NSZ verwacht bovendien ook dat de andere grote brouwerijen in ons land zullen volgen met prijsverhogingen. Dat was bij eerdere prijsverhogingen van AB InBev in ieder geval altijd zo.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer