Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Aantal brouwerijen op jaar tijd met 15 procent toegenomen

Eind 2015 waren er in ons land 296 brouwerijen en bierfirma’s, die voor opdrachtgevers bier brouwen, actief. Dat zijn er 15 procent meer dan in 2014, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. Het is een sector in volle ontwikkeling, want op vijf jaar tijd nam het aantal brouwerijen en bierfirma’s in ons land met maar liefst 86 procent toe. “In België, maar ook in heel wat andere landen is er een toenemende vraag naar onze speciaalbieren. Dat verklaart voor een groot stuk die spectaculaire toename in de sector”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Vroeger dronken we vooral pils, maar nu willen we elke week van een ander bier kunnen nippen.”

Er zit leven in de brouwerij. Dat is het minste wat je kan zeggen wanneer je naar de evolutie van het aantal brouwerijen en bierfirma’s kijkt. Die laatste zijn firma’s die bier commercialiseren dat ze in opdracht laten brouwen, maar worden door zythologen niet beschouwd als brouwerijen, ook al zegt dat niets over de kwaliteit van het bier. Eind vorig jaar waren er in ons land 296 brouwerijen en bierfirma’s actief, dat zijn er 15 procent meer dan eind 2014, toen de teller op 258 brouwerijen en bierfirma’s stond. Nog spectaculairder is de opmars van het aantal brouwerijen en bierfirma’s over de laatste vijf jaar: hun aantal nam in heel het land tussen 2010 en 2015 met 86 procent toe.

In weinig sectoren is een dergelijke opmars de afgelopen jaren gezien. Nochtans zit de bierconsumptie in ons land al een paar jaren in een dalende lijn. Vorig jaar dronken we met zijn allen een kleine 8 miljoen hectoliter bier. In 2010 ging het nog om 8,5 miljoen hectoliter. Ondertussen bleef de binnenlandse productie van bier wel toenemen: van 18 miljoen hectoliter in 2010 naar bijna 20 miljoen hectoliter in 2015. Dat heeft te maken met het feit dat Belgische bieren erg in trek zijn in het buitenland. Wetende dat 66 procent van de bierproductie in ons land voor export bedoeld is en 34 procent voor eigen verbruik, hoeft die dalende consumptie in eigen land dus nog geen ramp te betekenen. Grootste afnemers waren in 2015 Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Bovendien drinken Belgen in plaats van de vroeger gangbare pils steeds meer zwaardere bieren, waarvan er qua hoeveelheid minder gedronken worden dan een pilsbier. 

Problematisch is wel dat de sector op geregelde tijdstippen getroffen wordt door accijnsverhogingen, die in het kader van een begrotingsakkoord worden doorgevoerd. De laatste accijnsverhoging ging in op 1 november 2015: toen werden de accijnzen op een flesje bier van 25 centiliter nog met 0,06 eurocent verhoogd. “Indien we ons bier verder willen promoten, blijven zulke accijnsverhogingen het best helemaal weg”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “De accijnzen op bier zijn in ons land dubbel zo hoog als die in dat andere bierland, Duitsland. Onze Oosterburen beschermen en moedigen hun biercultuur duidelijk meer aan dan bij ons.”

Daarnaast houden de brouwerijen hun hart ook vast met betrekking tot de witte kassa in de horeca. Uit eerder onderzoek van NSZ over de zes eerste maanden van dit jaar bleek dat de witte kassa, die sinds 1 januari 2016 verplicht is in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit ter plaatse geconsumeerde voeding halen, nog geen ravages verricht in de horecasector. Het duurde echter tot eind juni vooraleer het wettelijk kader over de witte kassa volledig rond was en bovendien zijn de controles pas begin juli echt van start gegaan. De sector is er dan ook van overtuigd dat de komende één à twee jaar voor een ware kaalslag zullen zorgen bij horecazaken die met een witte kassa moeten werken. Ook de brouwerijen en bierfirma’s houden die evolutie angstvallig in de gaten.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer