Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Aantal begrafenisondernemers neemt voor het eerst sinds lang spectaculair toe

Het aantal begrafenisondernemers is vorig jaar in België met 7 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van de FOD Economie. Eind 2015 waren er 847 begrafenisondernemers actief in heel België. Veruit de meeste uitvaartbedrijven zijn nog steeds kleine kmo’s, maar gezien de uiteenlopende expertise beschikken zij over verschillende specialisten. “Een persoonlijke aanpak wordt steeds belangrijker”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Er wordt steeds meer gekozen voor een persoonlijke plechtigheid, zowel op het vlak van rouwwerk, inhoud, locatie en koffietafel. Een standaardbegrafenisplechtigheid behoort tot het verleden.”

In 2015 stierven er 110.508 mensen in ons land. Dat aantal is de afgelopen dertig jaar redelijk constant gebleven, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Opvallend is dat het aantal begrafenisondernemers in België vorig jaar met 7 procent toegenomen is. meer bepaald van 794 eind 2014 naar 847 eind 2015, zo geven cijfers van de FOD Economie aan. De consolidatiegolf in de sector lijkt helemaal tot het verleden te behoren.

Het uitvaartwezen blijft gedomineerd door kleine, familiale kmo’s. In dat familiale ligt ook hun kracht, want het biedt hen de mogelijkheid om een persoonlijke aanpak te bieden. Zeker wanneer men met een sterfgeval geconfronteerd wordt, is zo’n houding nodig. Dat kleinschalige laat hen ook toe om perfect in te spelen op de persoonlijke wens van de overledene en zijn of haar familie. Bij een delicate gebeurtenis als een uitvaart speelt hoofdzakelijk de service een belangrijke rol en dan hebben kleinere ondernemingen een streepje voor.

Bovendien bestaat de trend er meer dan ooit in om de uitvaartplechtigheid te personaliseren als ultiem eerbetoon aan de overledene en dat vaak op zijn wens. Zowel het rouwdrukwerk als de inhoud van de plechtigheid, de locatie en de koffietafel worden meer en meer verpersoonlijkt. Voor de ene moet het uitbundig, voor de andere net uiterst sober. In ieder geval is het zo dat een standaarduitvaartplechtigheid steeds meer tot het verleden behoort.

Het uitvaartwezen is een sector die snel evolueert en moet inspelen op hedendaagse trends. Een voorbeeld van zo’n aankomende trend betreft de biocrematies, waarbij lijken opgelost worden in een vloeistof. Op dit moment is er nog geen wettelijk kader voor zulke biocrematies, maar op termijn zal dat er komen en zal de sector zich hieraan moeten aanpassen. Een andere trend die opvalt, is het livestreamen van een uitvaart zodat minder mobiele familieleden, vrienden of kennissen de uitvaart toch kunnen bijwonen, al valt het al bij al nog weinig voor. Een frequenter gebruik betreft het vervangen van de gekende bloemen en kransen door een bijdrage aan een door de overledene gekozen goed doel.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer