Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

8 procent meer winkeldiefstallen en opmerkelijk meer diefstal van voedingsproducten

Het aantal gestolen goederen is vorig jaar met maar liefst 8 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid (P&V). Vorig jaar werden er bijna 45.500 goederen gestolen bij winkels die geregistreerd zijn bij P&V. Dit is een stijging met 8 procent tegenover 2015. Bovendien worden een pak winkeldiefstallen pas achteraf vastgesteld of geeft de handelaar de diefstal niet aan. Winkeldiefstallen worden nog teveel als ‘kleine’ criminaliteit beschouwd waardoor ze vaak geseponeerd worden en dus onbestraft blijven. “Het wordt tijd dat de regering de voorziene vergoeding uitwerkt zodat we een vuist kunnen maken naar  de daders, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ en bestuurder bij P&V.

Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen nam vorig met zo’n 8 procent toe van 42.400 artikelen in 2015 naar 45.500 artikelen in 2016, zo blijkt uit de cijfers van vzw Preventie & Veiligheid. Gemiddeld steelt een dief 37 euro. Volgende producten werden gestolen:

 Droge voeding en vlees: 30 procent
 Parfum en toiletartikelen: 13 procent
 Alcohol 13 procent
 Dameskledij: 6 procent

Vooral de toegenomen interesse van winkeldieven in voeding is de laatste jaren opvallend. Uiteraard is er de blijvende armoede maar bovendien worden de dieven steeds professioneler. Het gaat vaak om rondtrekkende dadergroepen. Als zij dure artikelen stelen zijn ze vaak ook niet geneigd om basisartikelen die zij en hun familie ook nodig hebben aan te kopen.

In tegenstelling tot wat veel handelaars denken zijn niet de jongeren diegene met de langste vingers. De bevolkingsgroepen die het meest stelen zijn de dertigers gevolgd door de veertigers. Vaak maken ze misbruik van de drukte die er heerst op bijvoorbeeld een vrijdagmiddag of een vrijdag onmiddellijk na de werkuren. Bovendien zijn ze vaak met meerdere en proberen ze de handelaar en zijn personeel af te leiden.

Winkeldiefstallen worden nog teveel als ‘kleine’ criminaliteit beschouwd waardoor ze vaak geseponeerd worden en dus onbestraft blijven. Terwijl het fenomeen veel groter is dan uit officiële statistieken blijkt. Niet alleen zien heel wat handelaars het nut niet in om de aangifte te doen. Bovendien worden een pak diefstallen pas achteraf vastgesteld. Daarom pleit NSZ dat de regering zo snel mogelijk de beloofde vergoeding voor de handelaars in een wet vastlegt. In Nederland bestaat dit al. Afrekenen met winkeldieven heet die praktijk en een aparte stichting is hiervoor bevoegd. Een Nederlandse handelaar die een winkeldief betrapt, kan hij bij de Stichting Afrekenen met Winkeldieven terecht voor de schadevergoeding van 143 euro (zijnde 181 euro min administratiekosten).

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer