Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

8 op de 10 handelaars zullen toeslag kaartbetaling verminderen of afschaffen

Vanaf vandaag zijn betalingen met Bancontact niet alleen goedkoper voor de handelaar, maar ook voor de klant. Een betaling met Bancontact onder de 5 euro kost een handelaar vanaf vandaag 2 eurocent, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem voortaan 5 eurocent kosten. Op dit moment rekent 19 procent van de handelaars een toeslag aan wanneer klanten elektronisch betalen, vooral wanneer het om bedragen onder de 10 euro gaat. Door de prijsverlaging die vandaag ingaat, zal 82 procent van de handelaars die zo’n toeslag aanrekenen die extra kost voor de klant nu verminderen of zelfs volledig afschaffen, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 185 handelaars hebben deelgenomen. Eens een Europese richtlijn omgezet is in Belgisch recht zal een handelaar trouwens geen hoger bedrag meer mogen vragen dan de werkelijke transactiekost die een elektronische betaling met zich meebrengt.

Het elektronisch betaalverkeer wordt vandaag eindelijk goedkoper voor handelaars. Betalingen tot 5 euro worden tot 60 procent goedkoper, betalingen tussen 5 en 10 euro tot 30 procent goedkoper. Een transactie van 5 euro kost vanaf vandaag maar 2 eurocent meer aan de handelaar, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem 5 eurocent kosten. “Deze stevige prijsdaling in het voordeel van de handelaar werd jarenlang bepleit door onze organisatie en moet het elektronisch betaalverkeer in ons land een fikse boost geven”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Deze prijsverlaging betekent ook goed nieuws voor de consument. Uit een enquête van NSZ blijkt dat 19 procent van de handelaars nu een toeslag aanrekent wanneer de klant er elektronisch betaalt, zeker wanneer het om een bedrag onder de 10 euro gaat. Doorgaans gaat het om 10 of 20 cent die ze de klant extra aanrekenen. Op zich begrijpelijk, ze rekenen de kosten die elektronisch betalen met zich meebrengen gewoon door aan de consument. Cijfers van Worldline geven trouwens aan dat in 2015 20,5 procent van alle Bancontact-transacties betalingen onder de 10 euro betroffen.

Door de prijsverlaging die vanaf vandaag ingaat, is 19 procent van de handelaars van plan om die toeslag af te schaffen, terwijl 63 procent de gevraagde toeslag zal verminderen, gemiddeld naar 5 cent voor betalingen onder de 10 euro. De consument vaart er dus ook wel bij. Een Europese richtlijn die binnen dit en twee jaar omgezet moet worden in Belgisch recht bepaalt trouwens dat de handelaar geen hoger bedrag mag vragen aan de consument dan de werkelijke transactiekost. Eens die richtlijn Belgische wetgeving is geworden zal het dus voor een handelaar verboden zijn om een toelage hoger dan 2 eurocent te vragen voor een Bancontactbetaling van een bedrag onder de 5 euro.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Vandaag wordt elektronisch betalen een stuk goedkoper voor de handelaar, wat een goede zaak is. Beweren dat cashbetalingen hem nu nog steeds minder kosten houdt weinig steek. Bij cash mag er dan wel geen transactiekost zijn, maar een handelaar verliest wel tijd en dus ook geld door biljetten en munten te tellen, om te wisselen of om geld op de rekening te laten plaatsen. Wat dat laatste betreft, merken we trouwens dat banken serieuze sommen aanrekenen wanneer handelaars muntstukken op hun rekening willen laten plaatsen.” Die sommen variëren per bank, maar schommelen rond de 4 euro voor een zak van 10 kilogram muntstukken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer