Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

68 procent ondernemers vindt dat politie onvoldoende aandacht schenkt aan inbraak, diefstal en andere vormen van criminaliteit tegenover bedrijven

Twee derde van de ondernemers is de afgelopen twaalf maanden geconfronteerd geweest met criminaliteit in hun onderneming. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 616 zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s hebben deelgenomen. Het gaat dan vooral om bedrijfsinbraak, malafide ronselaars, (winkel)diefstal en cybercriminaliteit. 6 op de 10 ondernemers vinden bovendien dat de politie te weinig doet om de daders op te sporen en 73 procent betreurt dat de politie hen, na de aangifte, niet verder informeert over de voortgang van het onderzoek. “Zij vragen nadrukkelijk een pro-actiever en preventiever optreden van de politie met meer patrouilles in winkelstraten, industriezones en rond bouwwerven”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “Nu de donkere maanden eraan komen, is ook verhoogd toezicht nodig.” Ruim 8 op de 10 handelaars vindt het ook onbegrijpelijk dat beelden van criminele feiten niet verspreid mogen worden via de sociale media.

64 procent van de ondernemers is de afgelopen twaalf maanden in hun hoedanigheid als ondernemer met criminaliteit geconfronteerd. Ze werden vooral het slachtoffer van bedrijfsinbraak (22 procent), malafide ronselaars (21 procent), diefstal al dan niet in een winkel (18 procent) en cybercriminaliteit (18 procent), een fenomeen dat fel oprukt. Nagenoeg de helft van de ondernemers (48 procent) geeft dergelijke feiten steeds aan bij de politie, 38 procent doet dat afhankelijk van de zwaarte van het feit en, opvallend toch, 14 procent nooit.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Die lage aangiftebereidheid heeft voor een groot stuk te maken met de ontgoocheling bij tal van ondernemers dat dieven, inbrekers en andere criminelen er veel te goedkoop vanaf komen, maar ook met de administratieve rompslomp die een aangifte met zich meebrengt. Zwaardere straffen voor dergelijke criminelen en een duidelijke communicatie hierover tegenover de slachtoffers zijn een must om de ondernemer opnieuw mee te krijgen. Malafide ronselaars en cybercriminelen zijn dan weer veel minder gemakkelijk te vatten, maar lijken wanneer ze toch tegen de lamp lopen, ondanks de miljoenen schade die ze berokkenen, ook minder essentieel voor de parketten.”

68 procent van de ondernemers vindt dat de politie onvoldoende aandacht besteedt aan criminaliteit die op ondernemingen gericht is. 6 op de 10 ondernemers zijn ervan overtuigd dat de politie er niet alles aan doet om een dader op te sporen. Ontgoochelend voor 79 procent van de zelfstandigen en kmo-zaakvoerders is dan weer dat de politie hen amper of nooit op de hoogte houdt van de voortgang van het onderzoek. 73 procent betreurt dan ook niets meer te horen van de politie na de aangifte, terwijl 89 procent het belangrijk vindt om te weten of de dader gevat is en er, in een later stadium, een straf is uitgesproken.

Daarnaast betreuren ondernemers vooral een gebrek aan proactief en preventief optreden vanwege de politie. Volgens 84 procent zijn er te weinig patrouilles in winkelstraten, aan industriezones en bouwerven. Zeker nu de donkere maanden eraan zitten te komen, is verhoogd politietoezicht een must, ook op plaatsen waar veel ondernemingen of handelszaken gevestigd zijn. Een kritiek die bij 42 procent van de ondernemers te horen is, is dat de politie er wel snel bij is om ogenschijnlijke futiliteiten (zoals het ophangen van spandoeken aan de zaak, het verkeerd parkeren op de klantenparking…) wel snel te verbaliseren. Tot slot vindt 87 procent van de ondernemers het nog steeds onbegrijpelijk dat camerabeelden of foto’s van een betrapte crimineel om privacy-redenen niet verspreid mogen worden via hun sociale mediakanalen. Positief evenwel is dat de federale politie op haar website wel een aantal beelden tentoonspreidt van bepaalde criminelen, al is dat tot nu toe beperkt tot zware  zaken die moeilijk opgelost geraken en dus al een tijdje oud zijn. Voor NSZ moet dat webplatform uitgebreid worden met alle criminelen die het op ondernemingen gemunt hebben, ongeacht of het om recente dan wel oude beelden gaat.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer