Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

6 op de 10 cijferprofessionals vinden afschaffing kwartaalvoorschotten btw slechte zaak

De afschaffing van de kwartaalvoorschotten voor de btw, die inging op 1 april, wordt slechts door 39 procent van de cijferberoepers geapprecieerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gevoerd werd door ondernemersorganisatie NSZ en de bij haar aangesloten sectorfederatie van de cijferprofessionals KVABB, samen met Forum for the Future, en waaraan 1069 cijferprofessionals uit heel het land hebben deelgenomen. Door die afschaffing riskeren sommige ondernemingen volgens NSZ en Forum for the Future een minder goed zicht te hebben op hun cashflow en dus uitgaven te doen met geld dat ze niet hebben. In die zin is het logisch dat cijferprofessionals weinig enthousiast zijn over deze maatregel. Zij willen in de eerste plaats dat hun klanten gezond omspringen met hun geld en adviseren hen hier ook bij. Opvallend: 48 procent van cijferprofessionals vindt de relatie die ze hebben met de fiscale administratie goed tot zeer goed. 1 op de 10 omschrijft die relatie dan weer als slecht tot zeer slecht.

Cijferberoepers zijn eerder weinig enthousiast over het afschaffen van de kwartaalvoorschotten voor de btw, een maatregel die inging op 1 april onder impuls van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die verplichting bestond tot eind maart van dit jaar voor wie koos voor een btw-aangifte per kwartaal. Uiterlijk op de twintigste van de tweede en de derde maand van elk kwartaal moest dan telkens een voorschot van 1/3de van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal worden betaald. De nieuwe maatregel, die inging op 1 april, voorziet wel nog dat kwartaalaangever voor december verplicht is om een voorschot te betalen voor het vierde kwartaal van het jaar.

Van alle ondervraagde cijferprofessionals blijkt slechts 4 op de 10 (39 procent meer bepaald) dit een goede maatregel te vinden, al is dat aantal in Franstalig België met 44 procent hoger dan in Vlaanderen, waar 35 procent voor deze vereenvoudiging gewonnen is. Dat er slechts weinig enthousiasme bestaat over deze maatregel is volgens NSZ en Forum for the Future niet helemaal onlogisch. Het mag dan wel gaan om een administratieve vereenvoudiging, maar de meeste cijferprofessionals vrezen dat die een verkeerd beeld zal geven bij sommige ondernemingen. Zonder die voorschotten zouden bepaalde ondernemers zich kunnen miskijken op hun cashflow (het verschil tussen ontvangsten en uitgaven). Probleem is dat het btw-saldo uiteindelijk sowieso moet betaald worden. Bepaalde bedrijven zouden zonder die voorschotten geld uitgeven dat ze dus eigenlijk niet hebben, zo vrezen de cijferberoepen.  

Opmerkelijk is dan weer dat de fiscale administratie enerzijds en de boekhouders, accountants, bedrijfsrevisoren en fiscalisten anderzijds elkaar beter lijken te vinden dan algemeen wordt aangenomen. 48 procent van de cijferprofessionals vindt de relatie tussen de fiscale administratie en henzelf goed tot zeer goed. Slechts 10 procent van de 1069 ondervraagde cijferberoepers omschrijft die relatie dan weer als slecht tot zeer slecht. 41 procent van de cijferprofessionals beschouwt de contacten met de fiscale administratie dan weer als neutraal. Uiteraard heerst er regelmatig ongenoegen over applicaties die niet werken of termijnen die te krap zijn en de bijbehorende boetes, maar in het algemeen verloopt de verstandhouding tussen beide partijen op een correcte wijze, wat uiteraard een goede zaak is. Er zijn op dit moment zo’n 13.000 cijferprofessionals actief als ondernemer in ons land.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer