Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

500 euro onbelast bijverdienen per maand: verdere verfijningen zijn nodig om oneerlijke concurrentie helemaal uit te sluiten

NSZ vindt het goed dat de federale regering het onbelast bijverdienen van 500 euro per maand afbakent op twee lijsten. “Wij hebben er altijd op aangedrongen dat deze maatregel in geen geval mag leiden tot oneerlijke concurrentie voor zelfstandigen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat is nu voor een groot stuk zo, al blijven we erop aandringen om bij kinderopvang, onderhoudswerkzaamheden aan een woning, transport van personen en hulp bij IT-problemen nog duidelijker te specifiëren dat men niet in het vaarwater van ondernemers mag komen.”

Werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden, maar ook zelfstandigen in hoofdberoep zullen binnenkort per maand 500 euro per onbelast kunnen bijverdienen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat in alle mogelijke sectoren toe te laten, maar mede onder druk van NSZ besliste de federale regering om de klussen die in aanmerking komen voor het onbelast bijverdienen te beperken tot twee lijsten, de lijst burgerdiensten en de lijst verenigingswerk.

Op die manier is er volgens de federale regering geen sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van het bedrijfsleven. Voor een groot stuk is dat zo, bevestigt NSZ, maar er blijft toch ook sprake van een schemerzone, meer bepaald in de lijst burgerdiensten op het vlak van transport, onderhoud aan de woning, IT-hulp en kinderopvang. “Daar is een duidelijkere omschrijving nodig van wat wel en niet kan, want anders riskeert men zich wel heel dicht bij een zelfstandige activiteit te bevinden”, vreest NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “We vragen dan ook dat deze diensten en wat mag en niet mag worden verfijnd zodat er geen discussie meer mogelijk is.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer