Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

4 op de 10 zelfstandigen vrezen voor criminaliteit tijdens hun vakantie

4 op de 10 zelfstandigen vrezen voor criminaliteit tijdens hun vakantie

37 procent van de ondernemers vreest dat criminelen gebruik zullen maken van hun jaarlijkse verlofperiode om in te breken of een ramkraak te plegen. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 491 zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s hebben deelgenomen. 6 op de 10 ondernemers heeft daarentegen geen angst voor criminele feiten tijdens hun afwezigheid, maar zij nemen wel hun voorzorgen: zo vraagt één derde aan buren, familie of vrienden om een oogje in het zeil te houden, gaat 19 procent er prat op dat hun zaak erg goed beveiligd is en heeft 9 procent aan de politie gevraagd om frequent te patrouilleren. “Dergelijk vakantietoezicht door de politie kan steeds aangevraagd worden, maar is nog veel te weinig gekend onder ondernemers”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

7 op de 10 ondernemers nemen vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 491 zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders hebben deelgenomen. Gemiddeld nemen ze tijdens de zomermaanden 11 dagen vrij. Toch vertrekt 37 procent van de ondernemers niet met een gerust hart op vakantie omdat zij vrezen dat hun zaak door hun afwezigheid criminelen zal aantrekken die een inbraak of een ramkraak plegen. Uit commerciële overwegingen hangen nagenoeg alle handels- en horecazaken een duidelijke boodschap op de deur of de vitrine uit die aangeeft tot wanneer ze met vakantie zijn. “Het is perfect logisch dat ze dat doen, maar het zorgt voor nuttige info voor criminelen, net zoals de vele Facebook-posts van particulieren die melden dat ze met vakantie zijn dat doen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Ruim 6 op de 10 ondernemers delen die angst niet, maar beschouwen zich als voldoende beveiligd tegen inbraken, ramkraken of andere criminele handelingen die tijdens hun verlof kunnen voorvallen. 33 procent doet daarvoor een beroep op buren, familie of vrienden die tijdens hun afwezigheid regelmatig een oogje in het zeil houden, terwijl bij een klein kwart (23 procent) de zaak open blijft en gerund wordt door het personeel tijdens de vakantie. Een vijfde van de zelfstandigen is er dan weer van overtuigd dat hun zaak erg goed beveiligd is en geen speelruimte laat aan criminelen. Opvallend is dat slechts 9 procent de lokale politie vraagt om regelmatig te patrouilleren aan hun onderneming. Nochtans biedt de politie die dienst ‘Vakantietoezicht’ kosteloos aan. “Criminelen analyseren op voorhand goed waar ze zullen toeslaan. Wanneer ze dan zien dat de politie regelmatig in de buurt van die onderneming patrouilleert, zullen ze snel van doelwit veranderen”, beseft de NSZ-voorzitter.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer