Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

4 op de 10 handelaars die toeslag aanrekenden bij elektronische betaling lieten die vallen

Sinds 1 juni zijn betalingen met Bancontact via marktleider Worldline goedkoper voor de handelaar. Daarvoor rekende 1 op de 5 handelszaken een toeslag voor een betaling met Bancontact aan, maar een pak winkels doet dat sinds die tariefverlaging niet meer, wat ook goed nieuws is voor de consument. 4 op de 10 handelaars, die voor 1 juni een toeslag aanrekenden wanneer klanten er een beperkt bedrag met een bankkaart betaalden, hebben die toeslag afgeschaft en 17 procent heeft die toeslag verminderd. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 441 handelaars hebben deelgenomen. “Eens een Europese richtlijn omgezet is in Belgisch recht zal een handelaar trouwens geen hoger bedrag meer mogen vragen dan de werkelijke transactiekost die een elektronische betaling met zich meebrengt”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Op 1 juni 2016 verlaagde marktleider Worldline de prijs voor elektronische betalingen voor handelaars. Betalingen tot 5 euro werden tot 60 procent goedkoper, betalingen tussen 5 en 10 euro tot 30 procent goedkoper. Een transactie van 5 euro kost de handelaar sinds 1 juni maar 2 eurocent meer, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem sindsdien 5 eurocent kosten. De kleinere concurrenten van Worldline, zoals CCV en Keyware, hanteren andere transactiekosten.

Voor het goedkoper worden van de elektronische betalingen voor handelaars (voor 1 juni 2016 dus), rekende 19 procent van de handelaars een toeslag aan wanneer de klant er met de kaart betaalde, zeker wanneer het om een bedrag onder de 10 euro gaat. Doorgaans ging het om 10 of 20 cent die ze de klant extra aanrekenen. Als gevolg van de prijsverlaging die op 1 juni inging, heeft 40 procent van de handelaars die zo’n toeslag aanrekenden die toeslag afgeschaft, terwijl 17 procent de gevraagde toeslag heeft verminderd. De consument vaart dus ook wel bij die doorgevoerde tariefverlaging voor handelaars.

Een Europese richtlijn die binnen dit en anderhalf jaar omgezet moet worden in Belgisch recht bepaalt trouwens dat de handelaar geen hoger bedrag mag vragen aan de consument dan de werkelijke transactiekost. Eens die richtlijn Belgische wetgeving is geworden zal het dus voor een handelaar verboden zijn om een toelage hoger dan 2 eurocent te vragen voor een Bancontactbetaling van een bedrag onder de 5 euro.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer