Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

13 procent meer winkeldiefstallen na 17 uur tijdens donkere maanden: meer politietoezicht en winkeldiefstalboete moeten ontradend werken

Uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens voor de jaren 2014, 2015 en 2016 van de vzw Preventie & Veiligheid blijkt dat het aantal winkeldiefstallen tijdens de donkere maanden 13 procent hoger ligt na 17 uur. Tijdens de meeste maanden waarin het winteruur van kracht is, is het vanaf 17 uur donker. Dat laat winkeldieven gemakkelijker toe om met hun buit te vertrekken in winkelstraten. “Daarom moet er vanaf eind oktober tot en met einde maart systematisch meer politie worden ingezet in de winkelstraten”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Dat gebeurt nu veel te sporadisch, terwijl het nochtans ontradend werkt.” Nu de eindejaarperiode aanbreekt, is extra politieaanwezigheid trouwens helemaal geen overbodige luxe: het aantal winkeldiefstallen gaat doorgaans ook de hoogte in tijdens de maanden december en januari. Daarnaast pleit NSZ voor een snelle invoering van de winkeldiefstalboete, die de handelaar toelaat om letterlijk en figuurlijk af te rekenen met winkeldieven.

Tijdens de maanden november, december, januari, februari en maart ligt het aantal winkeldiefstallen gepleegd na 17 uur 13 procent hoger dan tijdens de maanden waarin de zomertijd van kracht is. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens voor de jaren 2014, 2015 en 2016 van de vzw Preventie & Veiligheid. Concreet: wanneer de wintertijd in voege is, wordt er na 17 uur (wanneer het met andere woorden al donker is) opvallend meer gestolen dan na 17 uur tijdens de maanden waarin de zomertijd actief is. Voor een winkeldief die een winkel is buitengeraakt met een gestolen product is het immers een koud kunstje om meteen te verdwijnen in de winkelstraat wanneer het donker is.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Wij pleiten dus voor het gevoelig optrekken van de politieaanwezigheid in en rond winkelstraten tijdens de vijf donkere maanden van het jaar, namelijk in november, december, januari, februari en maart. En dat al zeker vanaf 16 à 17 uur. Wie politie opmerkt in de buurt van winkels zal minder geneigd zijn om aan het stelen te gaan. De pakkans is dan aanzienlijk groter.”

Verdere analyse toont aan dat er vaker wordt gestolen tijdens de maanden december en januari. Het aantal winkeldiefstallen, gepleegd na 17 uur, ligt tijdens december en januari gemiddeld 5 procent hoger dan tijdens de andere maanden. Daar zorgt enerzijds de eindejaarperiode voor en anderzijds de solden die in januari plaatsvinden. Beide periodes brengen doorgaans heel wat volk op de been, waardoor het voor winkeldieven gemakkelijker is om in al die drukte toe te slaan. Sterk verhoogd politietoezicht is dan zeker nodig.

Naast opgedreven politieaanwezigheid ziet NSZ ook heil in de winkeldiefstalboete die normaal gezien tijdens de eerste helft van 2018 zal worden ingevoerd. Een dergelijke boete wordt al toegepast in Nederland. Daar mogen handelaars een schadevergoeding van 181 euro vragen aan een winkeldief op voorwaarde ze dan ook een officiële aangifte doen bij de politie. Afrekenen met winkeldieven, heet die praktijk en een aparte stichting (de Stichting Afrekenen met Winkeldieven) is hiervoor bevoegd. 65 procent van alle claims wordt door de winkeldieven direct betaald, zo blijkt uit cijfers van de stichting zelf. Wie niet betaalt, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Op die manier wordt in totaal 80 procent van alle boetes betaald. De Stichting rekent de handelaar hiervoor 38 euro administratiekosten, wat betekent dat hij finaal 143 euro ontvangt.

Deze manier van werken heeft voor twee positieve gevolgen gezorgd in Nederland. Enerzijds is het aantal winkeldiefstallen gedaald, anderzijds is een handelaar nu meer dan ooit bereid een diefstal aan te geven. Hij weet immers dat de kans groot is dat de dader zal worden bestraft en hij wordt vergoed voor de geleden schade.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer