Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

10 procent minder slagers op 5 jaar tijd: binnenkort enkel eenheidsworst op ons bord?

Het aantal detailhandels in vlees en vleesproducten is de afgelopen vijf jaar met 10 procent afgenomen. Dat blijkt uit een analyse van NSZ en de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België op basis van cijfers van de FOD Economie. Daarmee scoort deze sector beter dan de bakkers (min 16 procent op vijf jaar tijd) en de viswinkels (min 15 procent). “Toch zijn het voor de zelfstandige slagers absoluut geen evidente tijden”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers. “Door de enorm hoge personeelskost en het feit dat de sector geen flexi-jobs kreeg, stoten ze steeds meer hun cateringdiensten af.” Daarnaast valt het op dat heel wat slagers al de 50 of 55 voorbij zijn. Binnen dit en 10 jaar zal er dus een heuse overnamegolf zijn in de sector, maar er is bovendien onvoldoende instroom waardoor beenhouwer nog meer een knelpuntberoep zal worden.

Het aantal detailhandels in vlees en vleesproducten is tussen 2009 en 2014 met 10,1 procent afgenomen, zo leert een analyse die NSZ en haar partner, de Landsbond der Beenhouwers, maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Er blijven nu in heel België 3714 zulke verkooppunten over, waarvan zo’n 2700 zelfstandige, ambachtelijke slagerijen. Volgens de Landsbond is de daling bij deze doelgroep de afgelopen vijf jaar even sterk verlopen.

Jaar Aantal detailhandels in vlees
2009 4131
2010 4045
2011 3940
2012 3854
2013 3788
2014 3714


Toch kregen de bakkers (min 16 procent tussen 2009 en 2014) en de viswinkels (min 16 procent tussen 2009 en 2014) rakere klappen tijdens dezelfde periode. Qua lokale voedingswinkels deden enkel de groeten- en fruitwinkels het met een daling van 6 procent beter. “Toch blijft het voor elke lokale voedingswinkel stevig knokken tegen de supermarktketens en nu ook de maaltijdboxen die online besteld worden en thuis geleverd, zoals Smartmat of Hello Fresh”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “Zij hebben het voordeel een ‘one stop shop’ te zijn, maar kunnen dan weer niet de kwaliteit en de expertise bieden die de slager in huis heeft.”

Volgens de Landsbond der Beenhouwers is het aantal zelfstandige slagers de afgelopen jaren niet enkel afgenomen, maar is de tendens nu om terug te plooien op de essentie. “Cateringdiensten worden steeds meer afgestoten en dat omwille van de hoge loonkost”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers. “Bovendien is het sinds begin dit jaar voor slagers nog nefaster geworden om ook als cateraar aan de slag te gaan. Beenhouwers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen moeten immers ook een witte kassa aanschaffen, maar kunnen niet rekenen op de compensaties die de horecasector heeft gekregen. De exclusieve overeenkomst tussen de overheid en de horeca is een discriminatie voor alle andere voedingsberoepen. Dat is niet normaal en dat hebben we samen met NSZ al besproken bij staatssecretaris Tommelein.”

Beide organisaties vinden het niet meer dan logisch en eerlijk dat slagers ook kunnen genieten van het systeem van flexi-jobs. Dankzij de flexi-jobs is het voor bijklussers nu financieel veel voordeliger om een cent bij te verdienen in de horeca, waar ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto verdienen, dan bij de beenhouwers en traiteurs, waar bruto niet gelijk is aan netto en ze per uur 7,5 euro netto verdienen.

Tot slot moet de sector volgens NSZ en de Landsbond der Beenhouwers ook waakzaam zijn voor de overnamegolf die er binnen 5 à 10 jaar zit aan te komen. Heel wat slagers zijn nu 50- en zelfs 55-plusser en zullen binnen dit en 10 jaar hun zaak overlaten of verkopen. Vraag is of zij nog gemakkelijk opvolgers zullen vinden. Heel wat jongeren die nu een slagersopleiding volgen, geven er immers de voorkeur aan om in vast dienstverband te werken bij één van de ketens. Daarom willen beide organisaties het beroep van zelfstandige slager in de verf zetten en het te promoten bij jongeren, te beginnen tijdens de Week van de Slager net na de paasvakantie. “Dat is nodig om binnen 10 jaar niet enkel eenheidsworst op het bord te krijgen”, besluiten Mattheeuws en Claeys.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer