Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

10.000 flexi-jobs in de horeca: dringend oplossing nodig voor slagers die ook aan catering doen

10.000 flexi-jobs in de horeca: dringend oplossing nodig voor slagers die ook aan catering doen

Op dit moment zijn er al 10.095 werknemers met een flexi-job actief in de horecasector, zo geeft staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) aan. “Een opmerkelijk succes”, erkent Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Toch vraagt de ondernemersorganisatie, samen met haar partner de Landsbond der Beenhouwers, dat staatssecretaris Tommelein nu ook snel met flexi-jobs over de brug komt voor beenhouwers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen. Zij moeten immers ook een witte kassa aanschaffen, maar kunnen niet rekenen op de compensaties die de horecasector heeft gekregen.

Op 3,5 maanden tijd werken er in de horeca ruim 10.000 werknemers in het flexi-job-systeem. Sinds december 2015 kan elke werknemer die al een 4/5 job heeft bij een andere werkgever in de horeca bijklussen voor een nettoloon dat gelijk is aan zijn brutoloon. Deze maatregel is één van de zuurstofmaatregelen die de horecasector kreeg in ruil voor de verplichte introductie van de witte kassa.

NSZ is er steeds van overtuigd geweest dat flexi-jobs in de horeca een waardevolle compensatiemaatregel zouden zijn, maar eist wel dat één van de perverse effecten ervan wordt weggenomen. Beenhouwers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen moesten immers ook een witte kassa aanschaffen, maar konden tegelijkertijd wel niet van één van de zuurstofmaatregelen, waaronder de flexi-jobs, genieten omdat zij onder een ander paritair comité vallen.

NSZ en de bij haar aangesloten Landsbond der Beenhouwers vinden het dan ook niet meer dan logisch en eerlijk dat slagers ook zo snel mogelijk zouden kunnen genieten van het systeem van flexi-jobs, nog voor de evaluatie over de flexi-jobs die na de zomer gemaakt zal worden door de federale regering. Dankzij de flexi-jobs is het voor bijklussers nu financieel veel voordeliger om een cent bij te verdienen in de horeca, waar ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto verdienen, dan bij de beenhouwers en traiteurs, waar bruto niet gelijk is aan netto en ze per uur 7,5 euro netto verdienen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer