Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

1 op 5 winkels rondt kassaticket ondertussen af naar dichtstbije 0 of 5 eurocent

Driekwart van de handelaars weet dat ze sinds één jaar zowel cashbetalingen als kaartbetalingen mogen afronden tot het dichtstbije 0 of 5 eurocent. Toch doet slechts 19 procent van de handelaars dat, zo blijkt uit een enquête van NSZ bij 441 diverse handelszaken. Dat is weliswaar al een pak meer dan bij een gelijkaardige bevraging begin april van dit jaar, maar nog steeds erg weinig. “Eigenlijk komen die afrondingsregels vijf jaar te laat”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Consumenten betalen steeds meer elektronisch en hebben dus geen last van te veel rosse muntjes in hun portefeuille.”

Sinds ongeveer één jaar, 8 januari 2016 meer bepaald, gelden de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen. Handelaars mogen dan afronden naar 0 of 5 eurocent om de klant niet op te zadelen met de muntjes van 1 of 2 eurocent. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Die afrondingsregels bestonden al eerder, meer bepaald sinds 1 oktober 2014, voor contante betalingen.

Op dit moment past 19 procent van alle handelaars deze afrondingsregels toe, zo blijkt uit een enquête van NSZ bij 441 kleinhandelszaken. Dat is haast een verdubbeling tegenover april van dit jaar, toen NSZ een gelijkaardige enquête lanceerde die aangaf dat 10 procent van de handelaars het kassaticket afrondt. Ondanks de significante verbetering blijkt toch nog steeds dat de afrondingsregels eerder beperkt worden toegepast. Nochtans was de vraag hiernaar op voorhand erg groot bij de kleinhandel, want afronden zorgt immers voor minder rosse centjes van 1 en 2 eurocent en dat zowel bij de handelaar als bij de consument.

NSZ heeft een verklaring voor dit al bij al beperkt succes van de afrondingsregels. Eigenlijk kwamen ze 5 à 10 jaar te laat, want ondertussen is betalen met de betaalkaart steeds belangrijker geworden. Het totaal aantal elektronische betalingen nam dit jaar met 7 procent toe en nog opvallender, het aantal kaartbetalingen voor bedragen tot en met 5 euro is dit jaar met 30 procent toegenomen. Van alle betalingen die er gedaan worden, gebeurt ondertussen al 35 procent met een betaalkaart en 65 procent cash. Bovendien staat het in de sterren geschreven dat elektronische betalingen de komende jaren enkel maar aan belang zullen winnen. Bij elektronische betalingen heeft afronden op zich weinig zin, toch niet als het de bedoeling is om het gebruik van de allerkleinste muntjes in te perken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer