Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Een meerwaardebelasting? No way!

Een meerwaardebelasting zal vooral de doorsnee ondernemer treffen en daarom is NSZ niet te spreken over de bocht die N-VA-voorzitter Bart De Wever nu maakt. We vragen dan ook met klem om de meerwaardebelasting los te koppelen van de vennootschapsbelasting.

vennootschapsbelasting meerwaardebelasting n-va bart de wever vermogen

Meer starters tijdens eerste drie maanden 2017, horeca krijgt rake klap

Het aantal opgestarte ondernemingen nam tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 1 procent toe, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van handelsinformatiebureau Roularta Business Information. In totaal zagen in ons land 27.031 bedrijven het levenslicht tijdens het afgelopen kwartaal.

starter startup bouw kleinhandel horeca vrije beroepen diensten

Hogere pensioenen voor zelfstandigen mogen niet lang meer op zich laten wachten

De snelst groeiende groep betreft de zelfstandigen die ouder dan 55 jaar zijn. Dat heeft volgens NSZ met verschillende factoren te maken: de demografische evolutie, de opmerkelijk sterkere aangroei van starters die 55 of ouder zijn, het lage zelfstandigenpensioen en de steeds moeilijkere overdracht van ondernemingen.

pensioen bedrijfsoverdracht 55-plusser overdracht

Nieuw in België: de Webshop Vakbeurs op 3 en 4 mei in Mechelen

De Webshop Vakbeurs komt voor de allereerste keer naar België. Die beurs richt zich op ondernemers die willen starten met een webshop, zelfstandigen die hun online kanaal willen optimaliseren en op gevestigde namen die naast fysieke verkoop de stap naar online verkoop willen maken.

webshop webwinkel e-commerce beurs

Bijna 1 op 5 handelaars verspreidt beelden van criminele feiten

18 procent van de handelaars die beelden hebben van een crimineel feit dat zich in hun zaak heeft afgespeeld, plaatst deze beelden op Facebook, YouTube en andere sociale media of hangt een foto uit in de zaak. Het gaat om een verdubbeling t.o.v. van vorig jaar.

inbraak overval winkeldiefstal criminaliteit diefstal social media facebook

Slechts 5 procent failliete ondernemers kreeg vorig jaar een uitkering

Door de uitbreiding van het toepassingsgebied zouden er dit jaar meer ondernemers gebruik moeten maken van zo’n uitkering, al sluiten de modaliteiten bij stopzetting om economische redenen een pak zelfstandigen op voorhand uit, zo geeft NSZ aan.

faillissement faillissementsverzekering stopzetting overbruggingsrecht

Nachtwinkels die zich niet aan de regels houden moeten gesanctioneerd worden

Elke winkel of het nu een dagwinkel is of een nachtwinkel, moet de wet op de openingsuren en wekelijkse rustdag respecteren. In het belang van andere ondernemers en van de nachtwinkels zelf pleit NSZ voor strenge controles. De kleinhandel staat al onder druk, als dan nog een paar cowboys de regels niet respecteren, zorgt dit voor een unfaire concurrentie voor de gewone voedingswinkels.

openingsuren nachtwinkel dagwinkel rustdag

Vlaming koopt een kwart minder vlees maar impact “dagen zonder vlees” beperkt

We eten met z’n allen een kwart minder vlees. Daarom werd bang uitgekeken naar de actie dagen zonder vlees. Gelukkig ondervonden de slagerijen al bij al weinig impact van de 40 dagen zonder vlees die aflopen op 10 april, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 337 slagers hebben deelgenomen.

slagers dagen zonder vlees vlees zelfstandigen

Inschakelen van grootouders zorgt voor oneerlijke concurrentie met de zelfstandige onthaalouders

De stad Roeselare wil grootouders inschakelen om het tekort aan kinderopvang op te lossen. “Een slecht signaal”, zeggen Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersorganisatie NSZ, en Dany Depreitere, voorzitter van UnieKO, de bij NSZ aangesloten beroepsorganisatie voor de private kinderopvang. Niet alleen zorgt dit voor oneerlijke concurrentie want in de vooropgestelde constructie betalen grootouders geen bijdragen noch belastingen maar bovendien doet dit niets aan de kern van het probleem.

kinderopvang grootouders unieko roeselare

Gentse handelaars zo goed als unaniem tegen circulatieplan - Eén derde Leuvense handelaars zag klanten afnemen sinds circulatie er drastisch gewijzigd is

Een pure boycot van de zelfstandige handelaars in het Gentse stadscentrum, zo omschrijven de meeste Gentse handelaars het circulatieplan dat vandaag ingaat. Maar liefst 94 procent van de Gentse handelaars vindt het circulatieplan een slechte zaak, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 116 handelaars met een zaak in Gent deelnamen.

gent circulatieplan leuven verkeerssituatie

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer