Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Eindelijk verlaagde vennootschapsbelasting, uitbreiding flexi-jobs en weer een echte proefperiode

NSZ haalt drie belangrijke slagen binnen: de federale regering heeft beslist om de vennootschapsbelasting voor kmo's te laten dalen naar 20 procent, breidt de flexi-jobs uit naar de kleinhandel en zorgt ervoor dat er opnieuw een degelijke proefperiode mogelijk wordt.

proefperiode vennootschapsbelasting bouw kleinhandel loonlastenverlaging flexi-jobs spaargeld aandelen psycholoog

Zomerakkoord bevat ook minpunten: mystery calls, taks op effectenrekening en geen uitkering vanaf eerste dag ziekte voor zelfstandigen

NSZ stipt enkele belangrijke minpunten van het zomerakkoord aan: de belasting op de effectenrekeningen, de vrijstelling op spaargeld die verlaagd wordt en de introductie van mystery calls. Dat er bovendien gekozen werd om zelfstandigen pas een uitkering te geven na 14 dagen ziekte in plaats van vanaf de eerste dag zint NSZ evenmin.

uitkering ziekte arbeidsongeschiktheid mystery call spaargeld effectenrekening taks

Geef elke zelfstandige een continuïteitsbudget waarmee hij zich op een financieel aantrekkelijke wijze kan laten vervangen

Met een continuïteitsbudget van 500 euro kan hij zich sociaal en fiscaal onbelast laten vervangen door een werknemer, een werkloze of een gepensioneerde. Dat budget kan gebruikt worden om een externe opleiding te volgen, zelf een paar dagen te kunnen uitzieken, te zorgen voor een zwaar ziek familielid of zich te laten bijstaan tijdens een opendeurdag.

ziekte opleiding continuïteit continuïteitsbudget ziek familielid opendeurdag

Witte kassa begint door te wegen bij restaurants en brasseries

In ons land nam tijdens de eerste helft van dit jaar het aantal faillissementen en het aantal stopzettingen met resp. 11 en 5 procent toe bij de restaurants en de eetgelegenheden ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van handelsinformatiebureau Trends Business Information.

starter faillissement witte kassa stopzetting restaurant brasserie

Waalse werkzoekende nu pak financieel voordeliger voor Vlaamse werkgever

Het aantal mensen uit Wallonië dat in Vlaanderen aan de slag ging, is tussen 2014 en 2016 met 23 procent gestegen. NSZ verwacht dat dit aantal de komende jaren nog sterk zal stijgen en dan vooral omdat het voor Vlaamse werkgevers sinds 1 juli 2017 financieel erg voordelig is geworden om bepaalde Waalse werkzoekenden aan te werven.

werkzoekende premie wallonië vlaanderen

Neem als NSZ-lid gratis deel aan diverse Google Sessies over e-commerce, social media en het optimaliseren van uw website

Vanaf september organiseert NSZ voor haar leden gratis Google sessies over het optimaliseren van een website, het nuttig aanwenden van sociale media en de voordelen van e-commerce. Deze sessies vinden plaats in Gent, Hasselt, Antwerpen en Lier, telkens in de kantoren van BNP Paribas Fortis.

website webwinkel google e-commerce social media

6 op de 10 zelfstandigen met een burn-out bleven hele tijd of zoveel mogelijk verder werken

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 18 procent van de zelfstandigen ooit al te kampen kreeg met een burn-out of er nu middenin zit. Opvallend is wel dat slechts 19 procent van alle door burn-out getroffen zelfstandigen volledig stopte met werken tijdens de ziekte. 22 procent bleef tijdens de hele burn-out aan de slag, 41 procent zoveel mogelijk.

uitkering zelfstandige arbeidsongeschiktheid burn out

Vakantietoezicht voor ondernemers met vakantie? Niet in alle politiezones en dat is jammer

7 op de 10 zelfstandigen nemen vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus. Toch laat 35 procent van de zelfstandigen hun zaak niet met een gerust gemoed achter en vrezen ze bepaalde vormen van criminaliteit, zoals inbraak, ramkraken of vandalisme.

inbraak ramkraak vakantie politie vakantietoezicht vandalisme

Buitenlandse starters goed voor kwart totaal aantal starters in 2016

Nagenoeg een kwart van alle starters vorig jaar was een buitenlander. Daar is uiteraard niets mis mee, zolang ze zich aan alle geldende regels houden. De meerderheid doet dat ook, maar toch schrapt het RSVZ jaarlijks ongeveer 1000 fictieve zelfstandigen. NSZ wil de rechten van fictieve zelfstandigen die geschrapt worden ook sneller laten schrappen. 

starter buitenlandse ondernemer rsvz buitenlandse zelfstandige leefloon fictieve zelfstandige gezinsbijslag

NSZ tegen mystery calls: dure bezigheidstherapie voor werkgevers

NSZ verwerpt het voorontwerp van wet van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om mystery calls in te voeren om na te gaan of er sprake is van discriminatie bij aanwervingen. “Aanwerven is geen spelletje”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

werkgever aanwerving kris peeters discriminatie sollicitatie mystery call

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer