Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Minder winkeldiefstallen, maar wel duurdere producten gestolen

Het aantal winkeldiefstallen is vorig jaar met 13 procent afgenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Daarentegen is de totale waarde van de gestolen producten slechts met 4 procent gedaald. Er waren minder winkeldiefstallen, maar er werden dus wel duurdere producten gestolen dan het jaar ervoor.

winkeldiefstal winkeldief winkeldiefstalboete

Geen extra kosten voor kaartbetalingen: wat mag er dan nog wel?

Vanaf vandaag, donderdag 9 augustus 2018, mag een handelaar geen extra kosten meer aanrekenen aan klanten die met de bankkaart betalen. Het is wel nog toegestaan om de betaling van kleine bedragen met een bankkaart te weigeren.

elektronisch betalen toeslag kaartbetaling app

Steeds meer zelfstandigen vragen een afbetalingsplan bij de fiscus voor de betaling van hun personenbelasting

In 2016 en 2017 vroegen aanzienlijk meer zelfstandigen een afbetalingsplan aan voor het betalen van hun personenbelasting. Hoewel de economie de laatste jaren aantrok, blijkt een deel van de zelfstandigen daar totaal geen vruchten van te hebben geplukt.

personenbelasting fiscus boost2success financiële geletterdheid afbetalingsplan

4411 Vlaamse zelfstandigen kregen hinderpremie tijdens eerste jaar van bestaan

Tijdens het eerste jaar van de hinderpremie werden er 4411 hinderpremies toegekend aan Vlaamse ondernemers. Dat is een pak meer dan toen de federale maatregel, de inkomenscompensatievergoeding, van kracht was. Goed nieuws met andere woorden, ware het niet dat nog veel te weinig lokale besturen ondernemers betrekken en informeren bij openbare werken.

openbare werken inkomenscompensatievergoeding philippe muyters hinderpremie

Geen toeslag meer voor kaartbetalingen: maak elektronisch betaalverkeer goedkoper

Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen toeslag meer vragen van de consument die met een betaalkaart betaalt. De Europese regelgeving die dat bepaalt, is omgezet in Belgisch recht. Indien het elektronisch betaalverkeer in de kleinhandel verder gestimuleerd moet worden, moet volgens NSZ de prijs van de terminals, de abonnementen en de transacties fiks naar beneden.

handelaar elektronisch betalen bancontact toeslag kaartbetaling

Aantal startende ondernemingen stagneert, aantal koeriers swingt de pan uit

Tijdens het eerste halfjaar van 2018 nam het aantal starters in ons land toe met slechts 0,6 procent, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van het handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Opmerkelijk: het aantal koeriers is met maar liefst 137 procent toegenomen.

starter startup bouw horeca diensten detailhandels koerier

Solden sluiten mooi af met omzetstijging van 4 procent

De modedetailhandel is tevreden over deze zomersolden die nu aan hun laatste dagen bezig zijn. Uit een enquête van NSZ, waaraan deze week 364 zelfstandige kleding- en schoenenwinkels hebben deelgenomen, blijkt dat hun omzet met gemiddeld 4 procent gestegen is ten opzichte van de zomersolden van vorig jaar.

solden modedetailhandel detailhandels sperperiode

Te warm om te werken? 97 procent van de ondernemingen neemt nodige maatregelen

Het belooft de komende dagen heel warm te worden. Te warm om te werken? Dat hangt af van de aard van het werk dat de werknemer verricht. In ieder geval is het vergeefse moeite om de temperatuur met een alledaagse thermometer te meten.

werk hitte thermometer temperatuur

Begrotingsakkoord: arbeidsdeal mist belangrijk sluitstuk

NSZ is ervan overtuigd dat het beperken van de werkloosheid in de tijd een veel krachtiger signaal is dan het sneller laten dalen van die uitkering na zes maanden. In zowat alle Europese landen is een werkloosheidsuitkering eindig, alleen in België kan een werkloze levenslang werkloosheidssteun krijgen.

werkloosheid federale regering brugpensioen swt werkloosheid met bedrijfstoeslag knelpuntberoep

Verbod op gratis plastic kassazakjes zonder stimuli voor herbruikbare zakken is een gemiste kans

NSZ is tevreden dat er geen statiegeld komt op plastic flesjes en drankblikjes en dat de PMD-zak verder wordt uitgebreid om plastic in het milieu een halt toe te roepen. Minder te spreken is NSZ over het akkoord over het verbod op gratis plastic kassazakjes.

vlaamse regering plastic zakjes joke schauvlieghe statiegeld

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer