Zomerakkoord bevat ook minpunten: mystery calls, taks op effectenrekening en geen uitkering vanaf eerste dag ziekte voor zelfstandigen

Zomerakkoord bevat ook minpunten: mystery calls, taks op effectenrekening en geen uitkering vanaf eerste dag ziekte voor zelfstandigen

Het zomerakkoord dat de federale regering afgelopen nacht gesloten heeft, is door de bank positief voor de zelfstandigen en de kmo’s.Toch zijn er ook een aantal belangrijke minpunten. In een land waar de belegger al uitvoerig wordt belast (beurstaks en roerende voorheffing, beide werden bovendien de laatste jaren al verhoogd) is een nieuwe belasting, namelijk een taks op effectenrekeningen waar 500.000 euro of meer op staat, sowieso geen goed idee.

Evenmin slim gezien is dan weer dat de vrijstelling op spaargeld naar beneden gaat. Nu moet een spaarder met tot 1880 euro intresten geen roerende voorheffing betalen, maar binnenkort geldt die vrijstelling nog maar tot 940 euro intresten. Op die manier worden zelfstandigen, die om een fatsoenlijk pensioen te hebben vaak extra moeten sparen tijdens hun loopbaan, gestraft.

Dat er weldra mystery calls kunnen uitgevoerd worden om na te gaan of er sprake is van discriminatie op de arbeidsmarkt, vindt NSZ totaal onzinvol. Solliciteren is geen spelletje en kost ondernemingen aardig wat tijd. Als nu ook anonieme controleurs zich in de strijd gooien, betekent dat voor ondernemingen vooral extra kostbare tijd die men hieraan moet besteden.

Tot slot is het volgens NSZ ook een gemiste kans om zelfstandigen niet vanaf de eerste dag ziekte recht te geven op een uitkering. Nu krijgen ze pas na één maand een ziekte-uitkering en de federale regering wil die periode terugbrengen tot twee weken. Dat is een verbetering die toch onvoldoende is.

deel dit