Zieke zwartwerkers verdienen veel hardere aanpak

Categorie Sociaal
Zieke zwartwerkers verdienen veel hardere aanpak

NSZ vindt het misselijkmakend dat één op de drie arbeidsongeschikte werknemers wel in het zwart werkt, zoals blijkt uit controles van het RIZIV. “Deze vorm van fraude moet harder worden aangepakt, want dit is profitariaat op de kap van iedereen die werkt en die echt ziek is in deze samenleving”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dergelijke praktijken ondermijnen de sociale zekerheid volledig.”

Eén op de drie arbeidsongeschikte werknemers combineert hun uitkering met zwartwerk, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV. Wie betrapt wordt, moet zijn uitkeringen terugbetalen. “Daarmee komt zo’n fraudeur er wel erg makkelijk van af”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Een hardere aanpak dringt zich op, want deze fraude treft iedereen die werkt en belastingen betaalt, maar ook iedereen die echt ziek is. En ook al is controle hierop niet evident en mogelijk tijdrovend, moet die toch worden opgedreven.”

Op de koop toe zorgen die zieke zwartwerkers ook voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van zelfstandigen. Die zwartwerkers knappen immers klussen op die ook door zelfstandigen gedaan worden, bijvoorbeeld verbouwingen, tuinonderhoud en dergelijke. Een zelfstandige wordt door dergelijke praktijken drie keer geraakt: als belastingbetaler, in het kader van oneerlijke concurrentie en tot slot ook als werkgever die zo’n schijnzieke gedurende een zekere periode moet missen.

deel dit