Witte kassa: ter plaatse eten niet meer mogelijk in bijna 8000 horecazaken

Categorie Sectoren
Witte kassa: ter plaatse eten niet meer mogelijk in bijna 8000 horecazaken

De federale regering buigt zich deze week over een oplossing voor de witte kassa, waarover op dit moment nog veel onduidelijkheid bestaat. Aanvankelijk was die witte kassa vanaf 1 januari 2016 enkel verplicht voor horecazaken die 10 procent of meer van hun omzet uit eten halen dat ter plaatse geserveerd wordt, maar sinds een arrest van het Grondwettelijk Hof ook voor zo goed als alle horecazaken. Denken we maar aan cafés die af en toe een maaltijd aanbieden of frituren en broodjeszaken waar de klant ter plaatse kan eten. Die horecazaken zijn duidelijk: indien de regering de Raad van State volgt schrapt 55 procent van de cafés die sporadische maaltijden en zal 1/3de van de frituren en de broodjeszaken ervoor zorgen dat er binnen niet meer gegeten kan worden. Voor NSZ is de remedie simpel: de regering moet de oorspronkelijk 10 procentregel gewoon in het KB inschrijven via een reparatiewet en dan blijft alles bij het oude.

De Raad van State vernietigde midden oktober de regeling rond de witte kassa in de horeca. De 10 procent-regel die ervoor zorgt dat enkel horecazaken, die minstens 10 procent van hun omzet uit voedsel halen dat ter plaatse geserveerd wordt, was volgens de Raad van State in strijd met het gelijkheidsbeginsel omdat die regel niet in het KB stond. Mogelijk gevolg is dat nagenoeg alle horecazaken een witte kassa zullen moeten plaatsen. Zeker gevolg is dat er sindsdien enorm veel onduidelijkheid heerst in de sector. Deze week buigt de federale regering zich over een oplossing. Die komt volgens NSZ niets te vroeg, aangezien de witte kassa verplicht wordt vanaf 1 januari 2016.

Indien het arrest van de Raad van State gevolgd wordt door de regering, heeft dat serieuze implicaties voor cafés die sporadisch een lichte maaltijd aanbieden, frituren en broodjeszaken. Zij zullen dan allen een witte kassa moeten aanschaffen, tenzij ze hun aanpak stevig veranderen. Cafés die lichte maaltijden serveren, maar niet willen weten van een witte kassa, zullen die occasionele spaghetti en croque  moeten schrappen. Uit een enquête van NSZ bij 253 cafés in die situatie blijkt dat 55 procent dat ook van plan is, terwijl 22 procent wel nog maaltijden zou aanbieden en dus een witte kassa zou aankopen. Aangezien er zo’n 10.000 cafés kleine snacks aanbieden, riskeren 5.500 cafés hun maaltijden te schrappen.

Voor frituren, snackbars en broodjeszaken wordt de situatie nog hallucinanter door het arrest van de Raad van State. Wanneer klanten er binnen in de zaak hun portie friet of hun broodje kunnen opeten, hebben die zaken nu ook een witte kassa nodig. Om niet verplicht te zijn een witte kassa aan te kopen, zit er voor frituren, snackbars en broodjeszaken maar één ding op: hun tafels en stoelen binnen wegnemen zodat klanten er niets meer in de zaak zelf kunnen eten. Uit een bevraging bij 206 frituren en snackbars blijkt dat 33 procent dat van plan is (goed voor zo’n 1650 frituren van de 5000 frituren in België). Een gelijkaardig cijfer (32 procent meer bepaald) is er bij de broodjeszaken, zo geeft een enquête bij 179 ondernemingen uit deze doelgroep aan. Ook daar riskeren 800 broodjeszaken hun tafels en stoelen buiten te gooien. 39 procent van de frituren en snackbars is dan weer bereid om een witte kassa te plaatsen, tegenover 41 procent van de broodjesbars.

Om het zo ver niet te laten komen, heeft NSZ bij de federale regering gepleit voor een pragmatische oplossing, namelijk die 10 procent-regel alsnog in het KB in te schrijven via een reparatiewet. Op die manier gaat het niet langer om een praktische invulling van het in het KB vermelde concept ‘regelmatig verschaffen van maaltijden’ door de btw-administratie, maar staat dat cijfer gebetonneerd in de wet. Op die manier blijft alles zoals oorspronkelijk ook bedoeld was.

deel dit