Witte kassa: NSZ tevreden met uiteindelijke beslissing

Categorie Sectoren
Witte kassa: NSZ tevreden met uiteindelijke beslissing

Eindelijk heeft de federale regering de knoop rond de witte kassa in de horeca doorgehakt. Horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit voeding halen, zullen een witte kassa moeten aanschaffen. “Door de grens te leggen op die 25.000 euro kiest de regering, nog meer dan bij de oorspronkelijke 10-procentregel, voor duidelijkheid”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Horecazaken die voor het arrest van de Raad van State geen elektronische kassa moesten installeren, zullen dat in de meeste gevallen met die nieuwe regel ook niet moeten doen.”

NSZ haalt haar slag thuis. Het kernkabinet heeft zonet beslist om de witte kassa enkel te verplichten in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit voeding halen. Die grens ligt in de lijn van de oorspronkelijke 10 procentregel die de btw-administratie had uitgevaardigd en die bepaalde dat enkel horecazaken die 10 procent of meer van hun omzet uit voeding halen een elektronische kassa moesten installeren.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Door de grens op 25.000 euro te leggen, zullen cafés die occasioneel een snack serveren, maar ook frituren, snackbars en broodjeszaken waar hoofdzakelijk eten wordt meegenomen om elders te consumeren geen witte kassa moeten nodig hebben. Dat laat hen toe om te overleven en nog steeds een uitgebreide service te kunnen leveren aan hun klanten.” Voor de horecazaken die al een witte kassa moesten hebben, verandert er niets: zij zullen die kassa vanaf 1 januari 2016 ook daadwerkelijk moeten inschakelen. Andere horecazaken die eerder onder de 10 procentgrens vielen maar nu boven het plafond van 25.000 euro uitkomen, krijgen de tijd tot 1 januari 2017 om zich in regel te stellen, zo besliste de federale regering nog.

deel dit