Witte kassa: logisch dat elke horecazaak met propere lei begint

Categorie Sectoren
Witte kassa: logisch dat elke horecazaak met propere lei begint

Vanaf nu zondag 1 mei zullen horecazaken gecontroleerd worden op het gebruik van de witte kassa. Daarbij zal niet gecontroleerd worden naar omzetgegevens uit het verleden, naar de periode voor de witte kassa geïnstalleerd was in een horecazaak. “We hebben geëist dat dit principe in het charter zou komen dat vandaag ondertekend wordt. Iedere horecaondernemer verschijnt op die manier met dezelfde kansen aan de start”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “Hetzelfde geldt voor kleine overtredingen. Daar staan geen sancties tegenover. Logisch, want missen is menselijk, zeker nu het gebruik van de witte kassa nog nieuw is.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) ondertekenen vandaag een charter voor de horecasector. NSZ werd betrokken bij de opmaak van dit charter en heeft ervoor gezorgd dat controleurs omzetgegevens die met de witte kassa geboekt werden niet vergelijken met omzetgegevens van daarvoor. De introductie van de witte kassa is met andere woorden het nulpunt. Naar het verleden wordt niet gekeken, zodat elke horecazaak met een propere lei kan beginnen.

“Daarnaast hebben we er ook op aangedrongen om voor kleine overtredingen enkel een waarschuwing te geven en geen sanctie”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het heeft geen zin om voor administratieve foutjes onmiddellijk de grove middelen boven te halen. Van Overtveldt en Tommelein bevestigen dat principe ook in hun charter.”

Op dit moment hebben een kleine 16.000 horecazaken al een witte kassa, terwijl er in totaal 23.000 geregistreerd staan. Gezien de verscherpte controles vanaf 1 mei zal een deel van die 7000 zaken die de witte kassa nu nog niet gebruiken dat zeer binnenkort wel doen. Toch verwacht NSZ ook dat een ander deel van die 7000 horecazaken hun zaak zal stopzetten of failliet zal gaan. Dat zaken die nog geen witte kassa hebben geïnstalleerd nu gecontroleerd zullen worden, vindt NSZ in het kader van de eerlijke concurrentie in de sector logisch, al mag het niet leiden tot een kaalslag in de horeca.

deel dit