Werkgevers bestraffen bij deeltijdse arbeid is zoals schieten met kanon op mug

Categorie Werk
Werkgevers bestraffen bij deeltijdse arbeid is zoals schieten met kanon op mug

NSZ veroordeelt de plannen van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om werkgevers met deeltijdse werknemers met een inkomensgarantieuitkering (IGU) te beboeten wanneer ze extra arbeidsuren niet aanbieden aan deze werknemers. “Dat zal alleen maar zorgen voor extra administratieve rompslomp voor bedrijven”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Het ganse bewijsproces over die extra uren zal immers geformaliseerd worden en daar zitten micro-ondernemingen en kmo’s, die nu al kreunen onder de administratieve lasten, echt niet op te wachten.” De ondernemersorganisatie vraagt zich trouwens af of er daadwerkelijk veel klachten bestaan van deeltijds werkenden die liever voltijds zouden werken, maar die extra uren naar een bestaande of nieuwe directe collega zien gaan.

Sommige werknemers werken onvrijwillig deeltijds omdat er niet meer uren beschikbaar zijn. Als aanvulling op hun loon krijgen ze een inkomensgarantieuitkering (IGU), kwestie van meer over te houden dan een werkloosheidsuitkering. Federaal minister van Werk Peeters wil nu bedrijven beboeten wanneer zij geen extra beschikbare uren aan die onvrijwillig deeltijdsen aanbieden, uiteraard wanneer die extra uren verband houden met wat de deeltijdse werknemer kan en kent. De boete zou 25 euro per maand en per werknemer bedragen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Sowieso zal een dergelijke aanpak leiden tot nog meer administratieve ballast voor ondernemingen. Waar nu gewoon mondeling gevraagd wordt of een deeltijdse werknemer geïnteresseerd is in extra uren, zal heel dat proces geformaliseerd worden om voldoende bewijsmateriaal te hebben wanneer een deeltijdse werknemer bijvoorbeeld geen extra uren wil.” Vraag is volgens NSZ of zo’n zwaar administratief proces wel nodig is. Is er vandaag wel een probleem met deeltijdsen die absoluut meer willen werken, maar die extra uren naar een bestaande of nieuwe directe collega zien gaan? De ondernemersorganisatie is van mening dat er eerst een antwoord op die vraag moet komen, want nu schiet Peeters enkel met een kanon op een mug.

deel dit